BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2020/45

Keskuspankki piti kokouksessaan (23.10.) avainkoron 4,25 prosentissa markkina-analyytikkojen odotusten mukaisesti. Päätöksessään se totesi inflaation kehittyneen keskuspankin inflaatio-ennusteen mukaisesti. Ohjeistuksessaan keskuspankki ei sulkenut pois mahdollista koronlaskua seuraavissa korkokokouksissa.

Vuosi-inflaatio oli 3,7 % syyskuussa. Inflaatiota on voimistanut ruplan kurssin heikentyminen viime kuukausina (BOFIT Viikkokatsaus 37/2020). Tällä viikolla yhdellä dollarilla sai hetkellisesti jo yli 80 ruplaa ja yhdellä eurolla lähes 94 ruplaa. Kesäkuun alusta rupla on heikentynyt suhteessa Yhdysvaltain dollariin 14 % ja euroon 17 %. Ruplan heikentymisen myötä inflaatio-odotukset ovat kasvaneet, mikä voi nostaa tavaroiden ja palveluiden hintoja seuraavina kuukausina. Inflaatiota on toisaalta heikentänyt kotimaisen kysynnän hidastuminen kesän jälkeen (BOFIT Viikkokatsaus 43/2020). Inflaatiota voi myös hidastaa tuotannon mahdollinen jääminen potentiaalista tasoaan alhaisemmaksi.

Keskuspankki arvioi vuosi-inflaation olevan 3,9−4,2 % tämän vuoden lopussa. Ensi vuodelle keskuspankki ennustaa 3,5−4 prosentin inflaatiota. Tämän jälkeen se odottaa inflaation pysyvän lähellä neljää prosenttia. Keskuspankin inflaatiotavoite on 4 prosentin vuosi-inflaatio.

Keskuspankki päivitti myös Venäjän BKT:n kasvuennustettaan tälle ja ensi vuodelle. Se ennustaa talouden supistuvan 4−5 % tänä vuonna, mikä on 0,5 prosenttiyksikköä vähemmän mitä aiemmin arvioitiin. Keskuspankin mukaan muutos johtuu pääasiassa viennin ennakoitua paremmasta kehityksestä keväällä. Ensi vuoden talouskasvuksi keskuspankki ennustaa 3−4 %, mikä on 0,5 prosenttiyksikköä vähemmän mitä aiemmin odotettiin. Kasvuennusteen alentamiseen on vaikuttanut etenkin koronapandemiatilanteen huonontuminen Venäjällä ja monissa muissa maissa syksyn aikana. Vuosien 2022 (2,5−3,5 %) ja 2023 (2−3 %) kasvuennusteisiin keskuspankki ei tehnyt muutoksia.

Venäjän avainkorko ja kuluttajahintainflaatio

202045_v4.png

Lähteet: Venäjän keskuspankki, Rosstat, Macrobond ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2020/44 Näytä viikkokatsaus 2020/46