BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2020/45

Koronatapausten määrä on jatkanut tasaista kasvuaan syyskuun alkupuolelta lähtien. Marraskuun alkupäivinä rekisteröityjen tapausten määrä oli noussut yli 19 000:n, kun elokuun lopulla tautitapausten määrä oli vielä alle viiden tuhannen. On kuitenkin huomattava, että monissa muissa Euroopan maissa rekisteröityjen koronatapausten määrä on kasvanut viime viikkoina selvästi Venäjää nopeammin. Vakavien tautitapausten määrän kasvaessa myös Venäjän sairaanhoitojärjestelmä on joutunut venymään enemmän, ja monilla alueilla tilanne on tässä mielessä jo varsin huono. Viime päivinä tautiin kuolleiden määrä on lähennellyt neljääsataa.

Venäjän koronaepidemian eräänä erityispiirteenä voidaan mainita poliitikkojen suuri riski sairastua tautiin. Venäjän duuman 450 jäsenestä ainakin 91 oli sairastanut taudin lokakuun lopussa. Myös noin kolmasosa kuvernööreistä on sairastanut koronan. Tämä ilmiö on ollut varsin yleinen etenkin Uralin itäpuolisilla alueilla. Myös pääministeri Mishustin sairasti taudin toukokuussa.

Vaikka viranomaiset eivät olekaan viime viikkoina merkittävästi kiristäneet esimerkiksi liikkumista koskevia rajoituksia, venäläiset ovat itse rajoittaneet liikkumistaan ja kulutustaan koronatapausten määrän kasvaessa. Sberbankin maksutietojen perusteella kulutus väheni lokakuun viimeisellä viikolla noin 10 % vuotta aiemmasta. Edellisellä viikolla vuosimuutos oli vielä −0,9 %. Etenkin palveluiden kulutus suorastaan romahti, kun se supistui noin kolmanneksen vuotta aiemmasta. Keskuspankin maksuliikennetietojen mukaan monilla teollisuusaloilla maksujen määrä oli täysin aiempien vuosien mukainen lokakuun lopussakin, mutta viime viikkoina taloudellinen toimeliaisuus on vähentynyt uudelleen monilla palvelualoilla. Teollisuudessa öljyntuotanto ja -jalostus on merkittävä poikkeus, osaksi öljyn hinnan laskun ja osittain OPEC+-tuotantorajoitusten takia.

Koronatapaukset voimakkaassa kasvussa monissa Euroopan maissa

202045_v3.png

Lähteet: Worldometer ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2020/44 Näytä viikkokatsaus 2020/46