BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2019/43

Lokakuun puolivälissä Kiinan hallitus ilmoitti sääntömuutoksista, jotka poistavat aiemmat ulkomaisia rahoituslaitoksia koskevat rajoitukset tai helpottavat niitä. Periaatteessa uudistukset tulevat voimaan heti ja pankki- ja vakuutusvalvontaviranomainen on luvannut pikapuolin ohjeet uudistusten soveltamisesta. Tähän asti viranomaiset ovat pitkillä lupaprosesseilla usein viivyttäneet monien uudistusten toimeenpanoa.

Uusien sääntöjen mukaan ulkomaiset pankit voivat nyt kiinalaispankkien kanssa perustettujen yhteisyritysten lisäksi avata niiden kokonaan omistamia tytärpankkeja ja haarakonttoreita. Myös käyttöpääomaa ja toiminta-alaa koskevia määräyksiä helpotettiin. Pankkien potentiaalista asiakaspohjaa laajennettiin, kun niihin tehtyjen yksittäisten määräaikaistalletusten vähimmäismäärävaatimus puolitettiin 500 000 juaniin (70 000 USD). Vakuutusyhtiöltä poistettiin omistusrajoitusten lisäksi vaatimus, että yrityksellä pitää olla 30 vuoden kokemus vakuutusalalla ja että sillä on ollut edustusto Kiinassa kahden vuoden ajan.

Kiina lupasi jo Maailman kauppajärjestö WTO:hon liittyessään vuonna 2001 vapauttaa rahoituslaitosten toiminnan Kiinassa viiden vuoden sisällä, mutta todellisuudessa avautuminen on ollut erittäin nihkeää. Nyt ilmoitetut pankkeja ja vakuutusyhtiöitä koskevat vapautustoimet ovat jatkoa marraskuussa 2017 ja huhtikuussa 2018 annetuille uusille liberalisointilupauksille. Kauppasota Yhdysvaltojen kanssa ja Kiinan taloustilanteen heikkeneminen ovat lisänneet tarvetta uudistusten toteuttamiseen. Tänä vuonna Kiina on avannut markkinoitaan kansainvälisille luottoluokituslaitoksille ja lokakuussa se ilmoitti termiinikauppaa, sijoitusrahastoja ja arvopaperikauppaa käyvien yritysten ulkomaalaisomistusta koskevien rajoitusten poistamisesta vuonna 2020.

Erittäin rajoitetuista toimintamahdollisuuksista huolimatta Kiinassa toimii jo kymmeniä ulkomaisia rahoitusalan yrityksiä, mutta niiden merkitys on vielä vaatimaton. Ulkomaisten yritysten osuus Kiinan koko pankkisektorin taseesta on 1,6 % ja vakuutussektorilla vastaava osuus on 6,4 %.


Näytä viikkokatsaus 2019/42 Näytä viikkokatsaus 2019/44