BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2019/43

Heinä-syyskuun talousluvut olivat yllättävän vahvoja, mutta vahvuus jäänee lyhytaikaiseksi. Kasvua vetivät teollisuustuotanto (+ 3 %) ja maatalous (+ 5 %). Ennakoivien indikaattoreiden pohjalta teollisuuden loppuvuoden kehitys ei kuitenkaan näytä valoisalta, sillä mm. varastojen arvioidaan olevan historiallisen korkealla tasolla. Rakentaminen ja kuljetukset pysyivät lähes samalla tasolla kuin vuotta aiemmin.

Kulutuskysyntä on edelleen vaimeaa. Vähittäiskaupan vuosikasvu hidastui heinä-syyskuussa alle prosenttiin, vaikka reaalitulot kasvoivat nopeammin kuin vuosiin. Eräät analyytikot ovat tosin epäilleet reaalitulojen tilastoitua 3 prosentin kasvupyrähdystä yliarvioiduksi ja kritisoineet tulojen tilastointimenetelmiä.

Venäjän talousministeriö arvioi BKT:n kasvaneen lähes 2 % vuotta aiemmasta heinä-syyskuussa, kun kasvu vuoden ensimmäisellä puoliskolla jäi alle prosenttiin. Ministeriö kuitenkin toteaa kasvun perustuneen pitkälti väliaikaisille tekijöille, kuten varastojen kartuttamiselle, ja odottaa kasvun hidastuvan jälleen loppuvuonna.


Näytä viikkokatsaus 2019/42 Näytä viikkokatsaus 2019/44