BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2017/46

Kiina ilmoitti perjantaina 10.11. poistavansa rahoitussektorilta ulkomaiselle omistukselle asetettuja rajoituksia. Kiinalaispankkien osalta luovutaan säännöstä, jonka mukaan ulkomainen omistusosuus saa olla korkeintaan 25 % ja yksittäisen ulkomaisen sijoittajan korkeintaan 20 %. Lisäksi ulkomaiset toimijat saavat jatkossa omistaa määräävään 51 prosentin osuuden kiinalaisista rahasto- ja arvopaperiyhtiöistä, ja tästäkin rajoituksesta luovutaan kolmen vuoden kuluttua. Ennen muutosta ulkomainen omistus sai olla enintään 49 %. Henkivakuutusyhtiöissä ulkomaiset yhtiöt saavat mahdollisuuden määräävän osuuteen kolmen vuoden kuluessa ja rajoituksista luovutaan kokonaan viiden vuoden kuluessa.

Toimet on otettu vastaan myönteisesti, sillä ne viestivät Kiinan jatkavan talouden avaamiseen tähtääviä uudistuksia. Juuri rahoitussektorin avaamista aiempaa laajemmin on toivottu jo pitkään, sillä ulkomaisten toimijoiden osuus Kiinan rahoitussektorilla on vähäinen. Heti päätöksen jälkeen jotkut kansainväliset alan yhtiöt ilmoittivat aikovansa kasvattaa omistustaan kiinalaisyhtiöissä.

Monet tarkkailijat ovat kuitenkin korostaneet, että vaikka päätös avaamisesta on tehty, nopeita muutoksia ulkomaisten toimijoiden roolissa Kiinan rahoitusmarkkinoilla tuskin on odotettavissa. Kilpailu on kovaa, Kiinan kotimaiset toimijat ovat vahvoja ja suuret valtionyritykset ovat tiukasti verkottuneita toisiinsa. Lisäksi muilla määräyksillä ja vaatimuksilla ulkomaisten toimijoiden levittäytymistä voidaan vaikeuttaa. Esimerkiksi Kiinaan perustettujen ulkomaisten pankkien toiminta on ollut periaatteessa vapaata vuodesta 2006. Niiden osuus Kiinan pankkisektorista on kuitenkin nykyään vain noin 1 % ja osuus on ollut laskussa viime vuosina. Toinen esimerkki on ulkomaisten luottokorttiyhtiöiden toimintamahdollisuudet Kiinassa. Vuonna 2014 Kiina ilmoitti sallivansa ulkomaisten luottokorttiyhtiöiden perustaa korttiliikenteen clearing-yhtiöitä Kiinaan. Keskuspankki julkaisi hakuohjeet vasta tänä kesänä. Ainakin kaksi luottokorttiyhtiötä on jättänyt hakemuksen, mutta viranomaisten mukaan hakemukset ovat puutteelliset.


Näytä viikkokatsaus 2017/45 Näytä viikkokatsaus 2017/47