BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2019/43

Tilastoviraston mukaan BKT kasvoi 6 % vuodentakaisesta. Kasvu on hidastunut hyvin tasaisesti, sillä Q1:llä se oli 6,4 % ja Q2:lla 6,2 %. Kasvu pysytteli hallituksen tämän vuoden 6-6,5 prosentin tavoitteessa.

Investointien merkitys kasvulle on vähentynyt.  Tammi-syyskuun talouskasvusta noin viidennes johtui investointien kasvusta, kun viime vuoden vastaavaan aikaan osuus oli yli kolmanneksen. Myös kulutuskysynnän vetoapu vähenee. Kulutuskysynnän kontribuutio kuluvan vuoden kasvuun oli noin 60 %, kun se vuosi sitten oli lähes 80 %. Palveluiden kulutus kasvaa muuta kulutusta nopeammin ja tilastoviraston mukaan alkuvuoden kotitalouksien kulutuskysynnästä yli puolet oli palveluita. Tavaroiden ja palveluiden nettoviennin kontribuutio on kääntynyt tänä vuonna positiiviseksi ja kattoi viidenneksen alkuvuoden BKT:n kasvusta.

Vähittäiskauppa kasvoi tammi-syyskuussa reaalisesti 6,4 %. Automyynnin heikko kehitys hidastaa kaupan kasvua, sillä se kattaa noin kymmenyksen tavaroiden ja palveluiden vähittäiskaupasta. Vähittäiskauppatilastoissa automyynnin arvo supistui tammi-syyskuussa 1  %. Kiinan autotuottajajärjestön (CAAM) mukaan tammi-syyskuussa autoja on myyty 10 % vähemmän kuin viime vuoden vastaavaan aikaan. Teollisuustuotanto piristyi syyskuussa ja kasvoi 5,8 % vuodentakaisesta.


Näytä viikkokatsaus 2019/42 Näytä viikkokatsaus 2019/44