BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/19

Jäljellä olleet korkorajoitukset poistettiin virallisesti lokakuussa 2015 (ks. Viikkokatsaus 44/2015), jonka jälkeen lainojen ja talletusten korkopäätökset ovat nimellisesti olleet liikepankkien itsensä päätettävissä. Todellisuudessa keskuspankki ohjaa yhä pankkien hinnoittelua ns. window guidance -politiikan avulla. Keskuspankin ja liikepankkien tapaamisissa voidaan antaa uusien lainojen määrää ja kohdetta sekä myös lainojen ja talletusten hinnoittelua koskevia ohjeita. Lisäksi keskuspankki julkaisee yhä lainojen ja talletusten viitekorkoja, vaikka niitä ei ole muutettu korkojen vapauttamisen jälkeen.

Liikepankit ovat sopineet myös keskenään lainojen ja talletusten hinnoittelusta. Kiinan valtion lehti China Daily uutisoi huhtikuussa, että jotkin liikepankit ovat keskustelleet tapaamisessaan mahdollisuudesta kasvattaa talletuskorkojen vaihteluväliä 140–150 prosenttiin keskuspankin viitekorosta, kun nykyisin ne käyttävät tasoa, joka on 130–140 % suhteessa viitekorkoon. Myös lainakorot ovat korkojen vapauttamisen jälkeen pysyneet lähellä viitekorkoja. Keskuspankin tilastojen mukaan yli kaksi kolmesta uudesta pankkilainasta hinnoitellaan 90–130 % viitekorosta. Pankkisektorin uusien lainojen keskimääräinen korko oli viime vuoden lopussa 5,7 %, kun vuoden mittaisten lainojen viitekorko on 4,35 %.

Keskuspankin pääjohtaja Yi Gang sanoi hiljattain, että Kiina tulee jatkamaan korkoreformeja markkinaperusteisiin korkoihin siirtymiseksi ja kaksien korkojen markkinoista luopumiseksi. Tällä hetkellä korot hinnoitellaan vapaasti rahamarkkinoilla, mutta vähittäispankkitoiminnan korot ovat keskuspankin kontrollissa. Uutistoimisto Caixin raportoi huhtikuussa, että keskuspankki olisi sallinut liikepankkien asettaa aiempaa korkeampia korkoja talletustodistuksille, mutta päätös ei vielä koskisi pankkitalletuksia. Esimerkiksi suuret liikepankit voivat asettaa nyt talletustodistustensa koron 150 prosenttiin viitekorosta, kun aiemmin raja oli 140 %.


Näytä viikkokatsaus 2018/18 Näytä viikkokatsaus 2018/20