BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/19

Kansainvälisen järjestelypankin (BIS) mukaan ulkomaalaisten pankkien yhteenlaskettu lainananto Venäjälle oli vuoden 2017 lopussa 122 mrd. dollaria. Luvussa on laskettu yhteen ulkomaalaisten pankkien kaikkien yksiköiden lainananto venäläisille lainanottajille. Lainakanta on vähentynyt hieman yli 50 % vuoden 2013 lopusta, todennäköisimmin Venäjän talouden heikon kehityksen ja joidenkin yritysten pitkäaikaista rahoitusta koskevien pakotteiden takia. Lainananto elpyi vain aavistuksen vuonna 2017.

Niistä maista, jotka raportoivat pankkiensa lainojen maantieteellisestä jakaumasta, suurimpia lainanantajia Venäjälle olivat Ranska (27 mrd. dollaria), Italia (22 mrd.), Itävalta (14 mrd.) ja Yhdysvallat (13 mrd.). Näiden kaikkien maiden pankeilla on toimintaa Venäjällä.

Monien muiden nousevien talouksien kohdalla ulkomaisten pankkien lainananto on vastaavana aikana vähentynyt vain vähän tai jopa kasvanut. Esim. lainananto Intiaan ja Indonesiaan on kasvanut vastaavalla ajanjaksolla lähes 20 %. Lainat Kiinaan laskivat noin 7 %, mutta viime vuoden aikana ulkomaalaisten pankkien lainat kiinalaisille asiakkaille ovat taas kasvaneet hyvin nopeasti.

Ulkomaalaisten pankkien luotot eräille nouseville talouksille

Lähde: BIS.


Näytä viikkokatsaus 2018/18 Näytä viikkokatsaus 2018/20