BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/37

Gazprom sulki Itämeren pohjassa kulkevan NordStream -kaasuputken 2.9. Gazpromin mukaan syy on tekninen, Kremlin lehdistösihteeri Dmitri Peskovin mukaan syynä ovat länsimaiden talouspakotteet. Sulkeminen ei ollut yllätys, sillä putkea on koko kesän käytetty vajaalla kapasiteetilla.

Gazprom on supistanut kaasunvientiään EU-maihin noin vuoden ajan. Viime vuoden keväästä alkaen Gazprom täytti omistamiaan eurooppalaisia kaasuvarastoja poikkeuksellisen hitaasti. Lokakuussa 2021 Gazprom lopetti kaasun myynnin spot-markkinoilla, mikä osaltaan nosti kaasun markkinahintoja Euroopassa. Huhtikuussa 2022 Venäjä lopetti toimitukset Puolan läpi kulkevaa Jamal-Eurooppa -kaasuputkea pitkin ja toukokuussa toimitukset Ukrainan halki Sohkranivkan aseman kautta loppuivat sotatoimien takia. Kun Itämeren putkikin on nyt kiinni, maakaasua Venäjältä EU-maihin tulee enää pienehköjä määriä Ukrainan ja Turkin kautta. Gazpromin tiedotteen mukaan vienti EU-maihin on tammi-heinäkuussa supistunut puoleen vuoden 2021 tasosta.

EU-maat ovat onnistuneet korvaamaan venäläisen putkikaasun muulla tuonnilla. Eurostatin mukaan tammi-kesäkuussa EU-maiden kaasun tuonti oli vain 3 % pienempää kuin vuotta aiemmin.

Länsiviennin supistuminen näkyy Venäjän kaasuntuotannossa. Ensimmäisellä vuosipuoliskolla maakaasun tuotanto supistui 5 %, mutta heinäkuussa jo 24 % vuotta aiemmasta. Viennin romahdus heijastuu erityisesti Gazpromin tuotantoon. Edellisvuoteen verrattuna yhtiön kaasuntuotanto supistui kesä-, heinä- ja elokuussa yli 30 %. Näin raju tuotannon supistuminen viittaa siihen, että Venäjän omat kaasuvarastot ovat aivan täynnä. Mikäli vienti EU-maihin jää elokuun tasolle, Venäjän kaasuntuotanto supistuu huomattavasti myös loppuvuonna.  

Venäjän maakaasun tuotanto on supistunut nopeasti

202237_v4.png

Lähde: Rosstat, CEIC, BOFIT. Tuotantoluvut eivät sisällä liitännäiskaasua.


Näytä viikkokatsaus 2022/36 Näytä viikkokatsaus 2022/38