BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/36

Vaikka koronavirustartuntojen määrä manner-Kiinassa on pysynyt maltillisena viime kuukausina, alueelliset sulut ja tartuntatapaukset ovat olleet nousussa kesän jälkeen. Elokuussa useampi kaupunki joutui sulun kohteeksi ja tilanne on jatkunut syyskuussa. Koronatilanne on vaikuttanut niin kotimaan matkailuun kuin koulujen alkamiseenkin tänä syksynä. Kiina ei ole hellittänyt tiukkaa koronalinjaansa, joten sulkujen jatkumisen odotetaan vaikuttavan negatiivisesti talouskehitykseen.

Pahin tilanne on tällä hetkellä Sichuanin provinssissa, jonka pääkaupungin Chengdun 21 miljoonaa asukasta on määrätty pysymään kodeissaan. Chengdu on isoin kaupunki, johon on kohdistettu laajamittainen sulkutila sitten toukokuisen Shanghain sulun jälkeen eikä sululle ole toistaiseksi annettu päättymispäivää. Tällä viikolla provinssissa sattui myös 6,8 magnitudin maanjäristys. Se lisäsi koronatoimiin kohdistuvaa kritiikkiä, sillä Chengdun asukkaita ei päästetty pois asuinalueiltaan edes maanjäristyksen aikana.

Isoin viimeaikainen tartuntakeskittymä oli Hainanin saarella, jossa koronatapaukset lähtivät kasvuun elokuun alussa. Hainan on Kiinan suosituimpia lomakohteita, joten koronatoimien vuoksi tuhannet turistit jäivät jumiin saarelle. Hainanin paikallishallinto käskikin hotelleja tarjoamaan saarelle jumittuneille matkailijoille 50 % alennuksen hotelliyöpymisistä. Hainanin tapahtumat ovat yksi esimerkki kotimaan matkailuun yhä liittyvästä epävarmuudesta, eikä kotimaanmatkojen määrä Kiinassa ole vielä palannut aikaisemmalle tasolleen. Viikonloppuna vietettävän keskisyksyn juhlan odotetaan kuitenkin nostavan matkustajamääriä huomattavasti.

Useissa muissakin provinsseissa on ollut alueellisia sulkuja ja tartuntaketjuja. Tiibet ja Xinjiang raportoivat elokuussa tartuntaketjuista, joiden alkuperäksi epäiltiin kotimaisia turisteja. Guangdongin provinssissa tartuntamäärät ovat olleet nousussa ja Kiinan suurimpiin kaupunkeihin kuuluvat Shenzhen ja Guangzhou ovat asettaneet rajoituksia tietyille kaupunginosille. Myös syksyllä yliopistojen lukukausien alettua opiskelijoita on kielletty poistumasta kampuksilta monissa yliopistoissa.

Kiinan koronavirustartunnat olivat elokuussa korkeimmillaan Hainanissa, syyskuussa tartunnat ovat olleet nousussa Sichuanin ja Guangdongin provinsseissa.

202236_k1.png
Lähteet: Kiinan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus, CEIC ja BOFIT


Näytä viikkokatsaus 2022/35 Näytä viikkokatsaus 2022/37