BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2021/06

Hongkong on selvinnyt koronapandemiasta toistaiseksi hyvin vähäisillä tautitapauksilla, mutta rajoitukset ovat olleet tiukkoja ja pandemian taloudelliset vaikutukset suuria. Jo kesällä 2019 alkanut talouden supistuminen jatkui viime vuonna, alueen kokonaistuotannon määrä oli 6 % vuotta aiempaa pienempi. Talous elpyi jonkin verran vuoden jälkipuoliskolla, ja vuoden viimeisellä neljänneksellä BKT oli enää 3 % vuodentakaista pienempi. Toipuminen näyttää kuitenkin pysähtyneen viimeisellä neljänneksellä, kun kokonaistuotannon määrä pysyi samalla tasolla edelliseen neljännekseen nähden. Hongkongissa meneillään olevaa epidemia-aaltoa on pyritty hillitsemään paikallisten karanteenien ja ulkonaliikkumiskieltojen avulla, mikä on vaikuttanut myös talouskehitykseen.

Viime vuonna Hongkongin taloudelle tärkeä yksityinen kulutus supistui 10 % vuotta aiemmasta ja se oli vielä viimeisellä vuosineljänneksellä melkein 8 % vuodentakaista pienempi. Vähittäiskaupan volyymi jäi 2020 yli neljänneksen edellisvuotta pienemmäksi. Palvelualoista ovat kärsineet eniten ravintola- ja majoitusala sekä kaikki turismiin kytkeytyvät palvelut, joissa myös työttömyys on noussut korkeaksi. Etenkin kiinalaisten matkailijoiden vähäneminen näkyy monilla Kiinalaiset Hongkongin. Alueiden välillä on tiukat matkustusrajoitukset, vaikka epidemiatilanne on ollut sekä Hongkongissa että Manner-Kiinassa suhteellisen hyvä. 

Ulkomaankaupassa oli koko viime vuoden suuri ero tavara- ja palvelukaupan välillä. Kiinan talouden nopean elpymisen ansiosta Hongkongin tavaraviennin arvo pysyi lähes edellisen vuoden tasolla ja viimeisellä vuosineljänneksellä se jo ylitti vuodentakaisen tason lähes 6 prosentilla. Sen sijaan palveluvienti supistui lähes 37 % vuotta aiemmasta, enimmäkseen turismin romahtamisen seurauksena.

Hongkongin suuri finanssisektori on pärjännyt poikkeusoloissa paremmin kuin reaalitalous. Hongkongin pörssi oli viime vuonna yksi maailman parhaiten menestyneistä suurista pörsseistä. Sitä ovat tukeneet Manner-Kiinasta tulevat pääomavirrat (BOFIT Viikkokatsaus 2/2021). Kiinalaisten sijoittajien rooli on kasvanut merkittävästi, kun ne ovat sijoittaneet pörssin kautta etenkin teknologia-alan yrityksiin.

Manner-Kiinan kiristyvä ote Hongkongista ja sen tuomat poliittiset kysymykset varjostavat Hongkongin talouden näkymää. Viime kesänä voimaan astunut turvallisuuslaki on johtanut aktivistien ja mielenosoittajien lisääntyneisiin pidätyksiin. Iso-Britannia on tarjonnut hongkongilaisille oleskelulupaa ja mahdollisuutta hakea 6 asumisvuoden kuluttua Britannian kansalaisuutta. Tarjous koskee heitä, jotka asuivat Hongkongissa jo 1997, kun se vielä kuului Ison-Britannian hallintoalueeseen. Myös jotkut muut maat kuten Australia ja Kanada ovat helpottaneet hongkongilaisten maahanmuuttosääntöjä. Joidenkin arvioiden mukaan Hongkongista voi muuttaa pois jopa miljoona ihmistä kiristyneen tilanteen vuoksi. Pienenä avoimena taloutena Hongkongin talousnäkymiin vaikuttavat kotimaisten kysymysten ohella myös maailman talouden, etenkin Kiinan talouden, kehitys.

Hongkongin reaalisen BKT:n elpyminen hataraa

202106_k3.png

Lähteet: Hongkongin tilastolaitos, Macrobond ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2021/05 Näytä viikkokatsaus 2021/07