BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2021/02

Alkuvuoden 2020 koronakriisistä johtunut pörssilasku korjaantui Kiinassa nopeasti jo kesän aikana, ja loppuvuodesta pörssikurssit ampaisivat uudelleen nousuun. Nousu jatkui kiivaana myös vuoden vaihtuessa. Keskiviikkona (13.1.) Shanghain pörssin yhdistelmäindeksi oli 18 %, ja Shenzhenin yhdistelmäindeksi jopa 39 % viime vuoden alun tasoa ylempänä. Erityisen paljon ovat kallistuneet Shenzhenin pörssin ChiNext-kasvuyrityslistan osakkeet, jopa yli 70 % vuoden 2020 alkuun verrattuna.

Kesän kurssinousun taustalla oli kotimainen lehdistö, joka kannusti kansalaisia sijoittamaan osakkeisiin. Aivan kuten vuoden 2015 pörssinousun aikana, osakkeita on ostettu paljon velkavipua käyttäen (BOFIT Viikkokatsaus 28/2020). Pörssikursseja ovat yleisesti tukeneet myös talouden nopea elpyminen, rahan tarjonnan lisääntyminen, koronarokotteiden oletettua ripeämpi käyttöönotto sekä elvytystoimet Kiinassa ja muualla maailmassa. Hämmästyttävän nopean kurssien nousun myötä jotkut Kiinan pörssien indeksit kuten CSI 300 ylittävät jo vuoden 2015 pörssiromahdusta edeltäneen huippulukeman.

Viime päivinä Manner-Kiinasta on virrannut varallisuutta osakemarkkinoiden yhteistyöohjelmien kautta Hongkongin pörssiin. Kiinalaissijoittajat ovat ostaneet muutaman päivän sisällä miljardeilla dollareilla kiinalaisyritysten osakkeita, joiden omistaminen ja kaupankäynti kiellettiin yhdysvaltalaisilta sijoittajilta maanantaista 11.1. alkaen (BOFIT Viikkokatsaus 50/2020). Hongkongin Hang Seng -indeksi nousi vuoden 2021 ensimmäisten kahden viikon aikana lähes 5 %. Erityisesti sijoituksia virtasi telejätteihin China Mobileen, China Unicomiin ja China Telecomiin, joilla Yhdysvallat katsoo olevan yhteyksiä Kiinan armeijaan ja sitä kautta uhkaavan Yhdysvaltain kansallista turvallisuutta. Kielletyt yritykset on jo poistettu kansainvälisistä indekseistä (MSCI, FTSE Russell ja S&P Dow Jones) ja jahkailun jälkeen myös New Yorkin pörssistä. Myös ulkomaista sijoitusvarallisuutta on virrannut Manner-Kiinan markkinoille yhteistyöohjelmien kautta marraskuun jälkeen, kun vielä syksyllä pääoma virtasi Kiinasta ulos.      

Pörssikurssit nousivat Manner-Kiinassa monen vuoden ennätyksiin

202102_k3.png

Lähteet: Macrobond ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2021/01 Näytä viikkokatsaus 2021/03