BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2021/05

Vuoden 2020 jälkipuoliskolla koronapandemian kiihtyminen Venäjällä vähensi myös taloudellista aktiviteettia esimerkiksi ihmisten vähentäessä liikkumistaan. Aivan vuoden lopulla ja ilmeisesti myös tammikuussa taloudellinen tilanne näyttää taas hieman paremmalta, osittain ehkä myös positiivisten koronarokotusuutisten takia. Tilanteen ja etenkin odotusten asteittainen palautuminen näkyy ostopäällikköindekseissä. Sekä teollisuuden (50,9) että palveluiden (52,7) indeksit olivat tammikuussa yli viidenkymmenen, mikä viittaa aktiviteetin lisääntyneen. Kumpikin indeksi oli viimeksi yli 50 pistettä vuoden 2020 syyskuussa. Etenkin palveluissa luottamus tulevaisuuteen kohosi selvästi ja oli korkeimmalla tasollaan sitten lokakuun 2019.

Teollisuuden puolella kausitasoitettu tuotanto on kasvanut lähes keskeytyksettä viime kesästä lähtien, mutta oli vielä viime vuoden neljännellä vuosineljänneksellä 2,5 % vuotta aikaisempaa pienempi (joulukuussa vuosimuutos oli enää −0,2 %). Raakaöljyn tuotantoa rajoittava OPEC+-sopimus painaa edelleen kaivannaisteollisuutta, mutta tehdasteollisuuden tuotanto kasvoi joulukuussa jo 4,4 % vuotta aiemmasta (marraskuussa kasvua 2,9 %).

Palveluissa tuotanto oli viime vuoden viimeisellä neljänneksellä 13 % edellisen vuoden vastaavaa ajankohtaa vähäisempi. Palveluiden tuotanto romahti keväällä lähes 40 % ja toipuminen tulee viemään aikaa. Viime vuoden aikana rakennusala pystyi säilyttämään tuotantotasonsa poikkeuksellisen hyvin vaikeissakin oloissa, ja viimeisellä neljänneksellä rakentaminen kasvoi 0,8 % edellisvuodesta.

Tammikuussa venäläiset yritykset odottivat olosuhteidensa paranevan

202105_v1.png

Lähteet: Markit IHS, Macrobond ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2021/04 Näytä viikkokatsaus 2021/06