BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2020/11

Öljyn hinnan alkuvuoden jatkunut hidas lasku kiihtyi viime viikon lopulla ja maanantaina (9.3.) hinta romahti. Urals-raakaöljyn hinta oli keskiviikkona (11.3.) 32,8 dollaria tynnyriltä, mikä on noin 50 % vähemmän kuin vuoden alussa.

Laskun takana oli Venäjän ja öljyntuottajajärjestö OPECin suurimman tuottajan Saudi-Arabian kyvyttömyys sopia maaliskuussa päättyvän öljyntuotantoa rajoittavan sopimuksen jatkosta ja lisäleikkauksista. Venäjän ja OPECin (OPEC+) vuonna 2016 alkanut yhteistyö öljyntuotannon rajoittamiseksi on ajoittain ollut hankalaa, ja viime viikolla käydyissä neuvotteluissa Venäjä ei suostunut uusiin lisäleikkauksiin. Tämä sai myös Saudi-Arabian hylkäämään neuvottelut.

OPEC+ -maiden tuotannonrajoitusneuvotteluja on vaikeuttanut Yhdysvaltojen kasvanut liuskeöljytuotanto. Amerikkalaisviranomaisten mukaan vuonna 2019 Yhdysvallat oli maailman suurin raakaöljyn tuottaja (19 % maailman kokonaistuotannosta), Saudi-Arabia toiseksi suurin (15 %) ja Venäjä kolmanneksi suurin (13 %). Näistä Saudi-Arabialla on parhaat mahdollisuudet kasvattaa nopeasti tuotantoaan, mikäli se katsotaan tarpeelliseksi.

Öljyn hinnan romahdus näkyi tuttuun tapaan ruplan kurssissa. Rupla heikkeni merkittävästi alkuviikosta, ja yhden dollarin ostamiseen vaadittiin torstaina (12.3.) yli 74 ruplaa. Rupla on tällä hetkellä dollaria vastaan 16 % heikompi kuin vuoden alussa ja euroa vastaan 14 % heikompi. Ruplan heikkeneminen ei vastaa öljyn hinnan laskua, joten öljyn hinta on viime viikkoina laskenut voimakkaasti myös ruplissa mitattuna. Tämä syö öljystä saatavia ruplamääräisiä verotuloja ja vaikeuttaa Venäjän budjettitilannetta, vaikka suuren öljyrahaston varoilla vaikutuksia voidaan pehmentää.

Venäjän keskuspankki ilmoitti tiistaina 10. maaliskuuta, että se aloittaa budjettisääntöä mukaillen ruplan ostot markkinoilta. Tähän asti budjettisääntö velvoitti pitkään keskuspankkia myymään ruplia ja ostamaan valuuttaa, ja niinpä valuuttavaranto nousi helmikuun lopussa jo 570 miljardiin dollariin. Venäjällä on maailman neljänneksi suurin valuuttavaranto Kiinan, Japanin ja Sveitsin jälkeen.

Öljyn hinnan romahdus ja maailmanlaajuinen pörssihintojen lasku on näkynyt myös Venäjällä. Keskiviikkona (11.3.) Moskovan dollaripohjainen RTS-indeksi oli 30 % vuoden alun tasoa alempana (ja torstaina pörssi avautui jyrkkään laskuun). Etenkin energia-alan yritysten hinnat ovat laskeneet, sillä öljy- ja kaasusektorin alaindeksi oli 37 % vuoden alun tason alapuolella.

Öljyn hinnan romahdus veti mukanaan ruplan dollarikurssin

Lähde: Reuters.


Näytä viikkokatsaus 2020/10 Näytä viikkokatsaus 2020/12