BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2020/10

Maan tilastoviraston julkaisema teollisuuden ostopäällikköindeksi (PMI) painui helmikuussa pistelukuun 35,7, kun se tammikuussa oli tasan 50. Palvelusektorin virallinen PMI romahti joulukuun 54,1 pisteestä 29,6 pisteeseen helmikuussa. Taloustilanteen muutoksen rajuutta kuvaa se, että palveluiden PMI ei tätä ennen ole koskaan painunut alle pisteluvun 50.

Ostopäällikköindeksi perustuu yritysten arvioon niiden omasta taloustilanteesta kyselykuussa verrattuna edelliseen kuukauteen, ja pistelukua 50 pienemmät arvot kuvaavat tilanteen heikkenemistä ja suuremmat vahvistumista. Yksityisen Markitin tuottama Kiinan teollisuuden PMI-indeksi oli helmikuussa 40,3 (tammikuussa 51,1) ja palveluiden PMI 26,5 (51,8).

Kiina julkaisee tammi- ja helmikuun tuotanto- sekä ulkomaankauppatilastot myöhemmin maaliskuussa. Erilaisten energian käyttöä, henkilö- ja rahtiliikennettä sekä raaka-aineiden hintoja kuvaavien päivätietojen perusteella taloustilanteessa ei helmikuun puolella tapahtunut vielä merkittävää paranemista, vaikka koronaepidemian leviäminen saatiin taittumaan. Automyynnin uutisoidaan helmikuussa laskeneen jopa 80 % (tammi-helmikuu yli -40 %) vuodentakaiseen verrattuna. Ulkomaankaupasta on helmikuulta tietoa vasta Etelä-Koreasta, jonka vienti Kiinaan laski jyrkästi jo viime vuonna. Tämän vuoden tammi-helmikuussa sen viennin arvo oli 9 % pienempi kuin vuosi sitten.

Maaliskuussa Kiinassa odotetaan jo parempaa kehitystä, vaikka tuotannon elpymisen tiellä on hidasteita. Eri alueilla ja toimialoilla toimivien tuotantoketjujen katkosten korjaaminen on työlästä. Ihmisten varovaisuus ja koronapelot yhdessä palkanmaksun viiveiden kanssa painavat kysyntäpuolta. Lisäksi koronaepidemian leviäminen muualla maailmassa hidastaa myös Kiinan elpymistä.

PMI:n laskentatavasta johtuen on ilmeistä, että epidemian laantuessa indeksit nousevat maaliskuussa helmikuun pohjalukemista. Kiinnostavampaa on tulevina kuukausina nähdä, elpyvätkö ne pysyvästi pisteluvun 50 yläpuolelle, mikä vasta ilmentäisi pääsyä takaisin kasvu-uralle ja menetetyn tuotannon kiinnikuromista.

Kiinan viralliset ostopäällikköindeksit helmikuussa ennätyshuonot

Lähde: Macrobond, BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2020/09 Näytä viikkokatsaus 2020/11