BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2019/42

Syyskuussa Kiinan kuluttajahinnat nousivat 3,0 % vuodentakaisesta, kun elokuussa inflaatio oli 2,8 %. Inflaation kiihtymisen taustalla on sianlihan kallistuminen lähes 70 prosentilla syyskuuhun 2018 verrattuna. Elintarvikkeista ja energiasta putsattu pohjainflaatio oli edellisten kuukausien tapaan 1,5 %.

Vaikka inflaatio ei vielä ylitä hallituksen tälle vuodelle asettamaa ”noin” 3 prosentin kattoa, aiheuttaa sianlihan hintojen raju nousu päänvaivaa päättäjille. Taustalla on runsas vuosi sitten Kiinaan rantautunut afrikkalainen sikarutto, jonka muita maita nopeampi leviäminen Kiinassa johtuu ainakin osin järjestelmä- ja politiikkavirheistä. Kiinalaiseen perusruokaan kuuluvaa sianlihaa on viime kuukausina tuotu 70¬–110 % enemmän kuin vuosi sitten, mikä on näkynyt lihan kallistumisena myös Euroopassa. Hintojen nousu Kiinassa kuitenkin jatkuu ja tällä viikolla (17.10.) sianlihan tukkuhinta oli 23 % korkeampi kuin syyskuun lopussa.

Kiinan tuottajahintainflaatio puolestaan oli syyskuussa entistä enemmän miinuksella, kun hintataso painui 1,2 % vuodentakaista alemmaksi. Laskevat hinnat syövät yritysten kannattavuutta ja vähentävät investointihalukkuutta.

Hintojen vuosimuutos Kiinassa

Lähde: CEIC, Macrobond


Näytä viikkokatsaus 2019/41 Näytä viikkokatsaus 2019/43