BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2019/38

Kiinan tullin mukaan elokuussa tavarakaupan kehitys jatkui alavireisenä niin kuin aiempinakin kuukausina. Tuonti jatkoi supistumistaan ja vienti oli viime elokuun suuruista, ja kauppataseen ylijäämä jatkoi kasvuaan. Myös maittain tarkasteltuna ulkomaankaupan kehitys oli elokuussa pääosin alkuvuoden kaltaista, mutta tuonti EU:sta on alkanut supistua.

Viennin kehitys on kuluvana vuonna selvästi eriytynyt kotimaisten ja ulkomaisten yritysten välillä. Kiinalaisyritysten tavaravienti on jatkunut melko ripeässä kasvussa (tammi-heinäkuussa 4 % vuotta aiemmasta), kun taas ulkomaisten yritysten (ml. yhteisyritykset) vienti on supistunut selvästi (-5 %). Samalla kiinalaisyritysten osuus viennistä on noussut 60 prosenttiin ja ulkomaisten laskenut 40 prosenttiin. Monet ulkomaiset yritykset ovat ilmoittaneet siirtäneensä vientiin suunnattua tuotantoa pois Kiinasta kauppasodan vuoksi.

Kauppasota on heijastunut myös Kiinan jatkojalostuskauppaan. Kiinan tullin tilastojen mukaan ulkomaisiin osiin ja niiden kokoonpanoon perustuva jatkojalostusvienti supistui 7 % vuotta aiemmasta tammi-elokuussa, kun samaan aikaan tavallinen Kiinassa tuotetun tavaran vienti kasvoi 3 %. Kuluvana vuonna Kiinan tavaraviennistä enää 29 % on ollut jatkojalostuskauppaa, kun osuus oli vielä viime vuonna 32 %. Viennissä jatkojalostuksen osuus oli korkeimmillaan ennen finanssikriisiä 55 %. Jatkojalostusta on siirtynyt Kiinasta muihin maihin tuotantokustannusten nousun myötä, mutta osin tuotantoketjuja on myös siirtynyt kokonaan Kiinaan.


Näytä viikkokatsaus 2019/37 Näytä viikkokatsaus 2019/39