BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2019/38

Syyskuun alussa Venäjän pääministeri Medvedev ja Valko-Venäjän pääministeri Rumas allekirjoittivat toimintasuunnitelman taloudellisen yhdentymisohjelman valmistelemiseksi. Ohjelman on määrä valmistua presidenttien allekirjoitettavaksi joulukuussa.

Toimintasuunnitelmaa ei ole virallisesti julkaistu, mutta venäläinen talouslehti Kommersant kuvailee sitä seikkaperäisesti lähteisiinsä nojaten. Suunnitelma hahmottelee verosäännöstön, ulkomaankauppapolitiikan, talouslainsäädännön, pankkien valvonnan ja energiamarkkinoiden sääntelyn yhtenäistämistä. Sen sijaan yhteisten valtarakenteiden ja yhteisen valuutan kaltaisista suurista kysymyksistä keskustelu lykätään myöhemmäksi. Yhdentymisen olisi määrä alkaa vuoden 2021 alussa.

Virallisesti Venäjä ja Valko-Venäjä ovat olleet hyvin tiiviissä valtioliitossa jo 20 vuotta. Liitto on kuitenkin elänyt joiltain osin vain paperilla. Sitä ovat koetelleet mm. energiatoimituksia ja ulkopolitiikkaa koskevat erimielisyydet. Liiton merkitys muuttui vuonna 2010, kun Venäjä, Valko-Venäjä ja Kazakstan perustivat yhdentymisneuvottelujen uudeksi näyttämöksi Euraasian tulliliiton. Myöhemmin sen nimi muuttui Euraasian talousliitoksi, ja siihen liittyivät Armenia ja Kirgistan. Tämän liiton tavoitteet ovat hyvin samanlaiset, mutta senkin piirissä taloudellinen yhdentyminen on hidasta. Venäjän ja Valko-Venäjän kahdenkeskisen liiton elvyttäminen palauttaisi aloitteen kahdenväliseen yhteistyöhön.


Näytä viikkokatsaus 2019/37 Näytä viikkokatsaus 2019/39