BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2019/36

Suomen tullin mukaan vuoden 2019 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana Suomesta Venäjälle vietyjen tavaroiden arvo (1,8 mrd. euroa) oli 10 % suurempi ja Venäjältä Suomeen tuotujen tavaroiden arvo (4,5 mrd. euroa) prosentin pienempi kuin viime vuonna vastaavana aikana. Tänä vuonna saaduista vientituloista kuitenkin huomattava osa muodostuu Nordstream 2 -kaasuputkihankkeeseen liittyvistä kertaluonteisista putkitoimituksista, ja muu vienti väheni hieman.

Suomesta Venäjälle menevän tavaravirran kokonaisarvo on edelleen noin puolet pienempi kuin vuonna 2008 tapahtuneen kansainvälisen talousromahduksen edellä. Venäjän osuus Suomen viennistä on tänä aikana pudonnut 11 prosentista viiteen prosenttiin.

Vuoden alkupuoliskolla venäläiset tekivät Suomeen 2 % vähemmän matkoja ja viettivät 4 % vähemmän öitä Suomessa kuin viime vuonna vastaavana jaksona. Erityisesti venäläisen joulun sisältävän tammikuun yöpymiset vähenivät. Vuositasolla venäläisten osuus suomalaisissa matkailuliikkeissä yöpyjistä on vajaat 4 %, mutta tammikuussa se oli noin 9 %.

Suomen tavaravienti Venäjälle

Lähde: Suomen tulli (BEC-luokittelu).


Näytä viikkokatsaus 2019/35 Näytä viikkokatsaus 2019/37