BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2019/36

Ulkomaiset vierailijat voivat vierailla Pietarissa ja kaupunkia ympäröivällä Leningradin alueella lokakuun alusta alkaen ilmaisella elektronisella viisumilla. E-viisumi ei tämän hetken tietojen mukaan ehkä koske Suomen ja Venäjän välillä liikennöiviä junavuoroja. Tarkka lista e-viisumin piiriin kuuluvista maista on vielä julkaisematta.

53 maan (esimerkiksi kaikkien EU-maiden, Intian ja Kiinan) kansalaiset ovat voineet vierailla Kaliningradin alueella e-viisumilla heinäkuusta lähtien. Kiinan, Intian ja viidentoista muun pääasiassa Aasiassa sijaitsevan maan kansalaiset ovat myös voineet vierailla Venäjän Kaukoidässä e-viisumilla vuodesta 2017 lähtien.

Viisumikäytännöt ovat höllentyneet IVY-maissa kautta linjan. Houkutellakseen matkailijoita useat alueen maista ovat ottaneet käyttöön e-viisumin tai laajentaneet viisumivapauden piiriin kuuluvia maita viimeisen kahden vuoden aikana. Uzbekistan myönsi tänä vuonna viisumivapauden 45 maan kansalaisille, ja Keski-Aasian maat suunnittelevat yhteisen Silkkitie-viisumin käyttöönottoa. Tämä mahdollistaisi vierailun kaikissa alueen maissa samalla viisumilla lukuun ottamatta Turkmenistania.

IVY-alueen maista EU-maiden kansalaiset voivat vierailla ilman viisumia Armeniassa, Georgiassa, Kazakstanissa, Kirgisiassa, Moldovassa, Ukrainassa ja Uzbekistanissa. E-viisumilla vierailu onnistuu Azerbaidzhanissa ja Tadzhikistanissa. Osittainen viisumivapaus koskee tällä hetkellä Venäjää ja Valko-Venäjää. Alueen maista Turkmenistan on ainoa, jossa vierailu vaatii perinteisen viisumin.


Näytä viikkokatsaus 2019/35 Näytä viikkokatsaus 2019/37