BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2019/25

Hongkongin tilastoviranomaisen mukaan alueen BKT kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vain 0,6 % vuotta aiemmasta. Kasvu oli hitainta sitten kansainvälisen finanssikriisin 2009. Yksityisen kulutuksen kasvu lähes pysähtyi. Sekä rakentaminen että kone- ja laiteinvestoinnit supistuivat. Ulkomaankaupassa tavaravienti alkoi supistua ja palveluviennin kasvu hidastui yhteen prosenttiin vuotta aiemmasta. Myös tavaroiden ja palveluiden tuonnit supistuivat. Huhtikuussa talouskehitys jatkui heikkona.

Hongkong on pieni avoin talous, jolle Manner-Kiinan taloudellinen merkitys on valtava. Alueiden välinen tavara-, palvelu-, ihmis- ja rahaliikenne on erittäin vilkasta. Hongkongin talouskasvun hidastuminen viestii siten myös Manner-Kiinan talouden heikkoudesta. Lisäksi kauppasota, protektionismin lisääntyminen ja maailmankaupan kasvun hidastuminen nakertavat alueen talouskasvua.

Kun Hongkong siirtyi vuonna 1997 Isolta-Britannialta Kiinalle, osapuolet sopivat, että mm. Hongkongin talousjärjestelmä ja perustuslaki tulisivat säilymään ainakin vuoteen 2047 saakka. Kiinan ote Hongkongista on kuitenkin viime vuosina jatkuvasti tiukentunut. Viime viikkojen erittäin laajat mielenosoitukset viestivät tyytymättömyydestä tätä kehitystä kohtaan. Lakimuutosta, joka helpottaisi rikoksista epäiltyjen ihmisten luovuttamista mm. Kiinaan, on lykätty, mutta mielenosoittavat vaativat luopumista siitä kokonaan ja hallintojohtajan Carrie Lamin eroa.


Näytä viikkokatsaus 2019/24 Näytä viikkokatsaus 2019/26