BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2019/25

Maailman kauppajärjestö WTO on kesäkuussa hyväksynyt Kiinan toukokuussa tekemän pyynnön keskeyttää sen ja EU:n välisen kiistan käsittely. Kiista liittyi kiinalaistuotteiden tuontihintojen määrittämiseen polkumyyntitapauksissa. Käytännössä kanteessa on ollut kyse siitä, pitäisikö Kiinaa kohdella WTO:ssa markkinatalousmaana.

Kiina on tulkinnut sen vuoden 2001 WTO-liittymissopimusta siten, että sille kuuluu 15 vuoden jälkeen automaattisesti markkinatalousmaan asema, mikä vaikeuttaisi polkumyyntitullien asettamista kiinalaistuotteille. Sen asiaa koskeva kanne on ollut WTO:ssa vireillä vuodesta 2016.

EU ja Yhdysvallat ovat kiistäneet Kiinan tulkinnan. Niiden mukaan monien kiinalaistuotteiden halvat hinnat perustuvan edelleen suuriin julkisiin tukiin, minkä vuoksi unioni ja Yhdysvallat ovat verranneet polkumyynnistä epäiltyjen kiinalaistuotteiden hintoja sellaisten kolmansien maiden hintoihin, joissa on toimivat markkinat. Tämä on mahdollistanut korkeammat polkumyyntitullit kiinalaistuotteille, mikä on tukenut omien yritysten hintakilpailukykyä.

Eri lähteiden mukaan Kiina pyysi kiistan käsittelyn keskeytystä, koska WTO oli päätymässä sen kannalta kielteiseen päätökseen. Kiina on nostanut vastaavan kanteen Yhdysvaltoja vastaan, minkä arvellaan nyt myös raukeavan.


Näytä viikkokatsaus 2019/24 Näytä viikkokatsaus 2019/26