BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2019/24

Kiinan tavaraviennin dollariarvo oli toukokuussa 1 % suurempi ja tuonnin arvo lähes 9 % pienempi kuin vuosi sitten. Tammi-toukokuun vienti oli samalla tasolla kuin vuosi sitten, mutta tuonti lähes 4 % pienempi. Alkuvuonna Kiinan tavarakaupan ylijäämä oli 130 mrd. dollaria, kun se vuosi sitten oli 94 mrd. dollaria.

Kiinan viennin kasvu on tällä hetkellä EU-markkinoiden varassa (+6 %), sillä muilla päämarkkinoilla vientikehitys on viime kuukausina ollut pääosin heikkoa. Vienti Yhdysvaltoihin (-4 %) jäi toukokuussa aikaisempien kuukausien lailla vuodentakaista pienemmäksi.

Tuonnin heikkenevä kehitys viittaa syveneviin kotimaisen kysynnän ongelmiin. Tuonnin arvo EU:sta oli toukokuussa vielä 2 % vuodentakaista korkeampi, mutta tuonti muilta keskeisiltä markkinoilta laski huomattavasti. Tuonti Yhdysvalloista jäi edelliskuukausien tapaan noin neljänneksen pienemmäksi kuin vuosi sitten ja tuonti aasialaisista naapurimaista jatkoi voimakasta laskua.

Tilanteen moniulotteisuutta kuvaa se, että myös kansainvälisiin tuotantoketjuihin liittyvä Kiinan vienti ja tuonti ovat kehittyneen muuta ulkomaankauppaa heikommin.

Kiinan ulkomaankauppa (tavarat) vuositasolla

Lähde: CEIC


Näytä viikkokatsaus 2019/23 Näytä viikkokatsaus 2019/25