BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2019/17

Tilastoviraston mukaan uutta rakennuspinta-alaa valmistui vuosina 2017–2018 edellisvuotta vähemmän ja lasku on jatkunut kuluvana vuonna. Myyntimäärät ovat pysyneet lähes ennallaan, jolloin tyhjillään olevat kiinteistöt ovat vähentyneet.

Uusia kiinteistöjä valmistui tammi-maaliskuussa 185 milj. m2, mikä on 11 % vähemmän kuin viime vuoden vastaavaan aikaan. Tästä asuinpinta-alaa oli 130 milj. m2. Sen sijan rakennusaloitukset kasvoivat tammi-maaliskuussa pinta-alalla mitaten 12 % vuodentakaisesta.

Kiinteistöjä myytiin tammi-maaliskuussa 298 milj. m2, josta asuinkiinteistöjä oli 260 milj. m2. Molemmat vähenivät aavistuksen viime vuoden vastaavasta ajasta. Koko maan tasolla myynti on kehittynyt tasaisesti ja viime vuonna asuntoja myytiin pinta-alalla mitaten 2 % enemmän kuin vuonna 2017.  Alueiden välillä myynnin kehityksessä on kuitenkin suuria eroja ja esimerkiksi Pekingissä asuntokauppa on piristynyt alkuvuonna huomattavasti viime vuoden laskun jälkeen, kun taas Kiinan suurimmassa provinssissa Guangdongissa asuntojen myynti pinta-alalla mitaten jatkaa laskuaan.

Kiinan asuntojen osto- ja myyntisäännöstely on kaupunkikohtaista, jolloin myyntimäärien ja hintojen kehitys vaihtelee paljon alueiden välillä. Monissa pienemmissä ja keskisuurissa kaupungeissa asuntojen hinnat nousevat 10–20 prosentin vuosivauhtia. Hinnanlasku on sen sijaan keskittynyt lähinnä suuriin kaupunkeihin. Asuntomarkkinayritys SouFunin 99 kaupungin otoksessa vain viidessä keskihinnat olivat maaliskuussa vuodentakaista alempana. Painotettu asuntojen keskineliöhinta kasvoi 4 % vuodentakaisesta. Pekingissä, Shanghaissa ja Shenzhenissä hinnat olivat viime vuoden tasolla.

Asuntojen hintakehitys keskimäärin ja tietyissä kaupungeissa

Lähteet: SouFun ja Macrobond


Näytä viikkokatsaus 2019/16 Näytä viikkokatsaus 2019/18