BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2019/16

Kiinan viennin arvo (552 mrd. USD) oli tammi-maaliskuussa vain runsaan prosentin suurempi kuin vuosi sitten, vaikka maaliskuussa sen kasvu kiihtyikin 14 prosenttiin. Tuonnin arvo (475 mrd. USD) laski alkuvuonna 5 % vuodentakaisesta, ja maaliskuussa tuonti jäi lähes 8 % vuodentakaista pienemmäksi. Alkuvuoden tavarakaupan ylijäämä oli 76 mrd. dollaria, kun viime vuonna vastaavaan aikaan ylijäämää kertyi 45 mrd. dollaria.

Viennin vuosikasvun piristyminen maaliskuussa johtui erityisesti EU-markkinoiden vedosta (+24 %), mutta palautuminen oli vahvaa myös monilla muilla markkinoilla.  Vienti Yhdysvaltoihin kasvoi maaliskuussa 4 % vuodentakaisesta.

Kiinan tuonnin vaisuus viittaa kotimaisen kysynnän jatkuvan heikkona. Maaliskuussa tuonti EU:sta painui 5 % vuodentakaista pienemmäksi ja Yhdysvaltojen-tuonti romahti yli neljänneksen. Myös tuonti Japanista, Etelä-Koreasta ja Taiwanista laski huomattavasti. Jalostettujen tuotteiden, joita Kiina tuo edellä mainituista maista, ohella myös monien keskeisten raaka-aineiden tuontimäärät ovat kääntyneet laskuun. 

Keskeisten raaka-aineiden tuontimäärien kehitys Kiinassa

Lähde: CEIC


Näytä viikkokatsaus 2019/15 Näytä viikkokatsaus 2019/17