BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2019/16

Kokonaistuotanto kasvoi 1. neljänneksellä virallisten tilastojen mukaan 6,4 % vuodentakaisesta eli samaa vauhtia kuin edellisellä neljänneksellä. Ilmoitettu kasvu oli odotettua nopeampaa, sillä odotuksia painoivat tammi-helmikuun heikot indikaattoritiedot, vaikka maaliskuulle osattiin jo odottaa piristymistä. BKT-kasvun äärimmäinen tasaisuus ei kuvaa talouden todellista kehitystä, vaan heijastaa pikemminkin virallisia kasvutavoitteita.

Tilastoviraston mukaan teollisuustuotanto kasvoi maaliskuussa peräti 8,5 % vuodentakaisesta, kun tammi-helmikuussa kasvu oli reilut 5 %. Tuotannon piristyminen oli laaja-alaista. Erityisesti monilla vientialoilla, kuten laitteiden tuotannossa sekä elektroniikka- ja tekstiiliteollisuudessa kasvu oli nopeaa. Sen sijaan kotimaisessa kulutuksessa ei näkynyt samanlaista piristymistä ja vähittäiskauppa kasvoi maaliskuussa reaalisesti vajaat 7 % vuodentakaisesta.

Kuluttajahintainflaatio kiihtyi maaliskuussa 2,3 prosenttiin helmikuun 1,5 prosentista lähinnä ruuan korkeampien hintojen vuoksi. Myös tuottajahintojen kasvu kiihtyi tammi-helmikuun 0,1 prosentista maaliskuun 0,4 prosenttiin.

BKT:n, vähittäiskaupan ja teollisuustuotannon kehitys

Lähde: Macrobond, CEIC ja BOFIT


Näytä viikkokatsaus 2019/15 Näytä viikkokatsaus 2019/17