BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/46

Kiinan yksityisen kulutuksen tärkeimpänä indikaattorina pidetty vähittäiskauppa kasvoi lokakuussa reaalisesti alle 6 % vuodentakaisesta. Luku pitää sisällään nopeasti kasvavan verkkokaupan, jonka osuus kulutustavaroiden myynnistä on jo yli 17 %. Vuosi sitten vähittäiskaupan vuosikasvu oli lähes 9 %.

Kaupunkialueiden kiinteiden investointien (FAI) vuosikasvu sen sijaan kiihtyi, kun julkisten ja yksityisten investointien kasvu piristyi. Osaltaan tämä on seurausta paikallishallinnolle annetuista määräyksistä saattaa loppuun keskeneräiset infrastruktuurihankkeet. Elpymistä on auttanut myös viime vuoden lopun vaatimaton vertailupohja.

FAI-investoinnit ja vähittäiskauppa on tärkeimmät saatavilla olevat ajantasaiset kotimaista kulutusta kuvaavat indikaattorit, sillä Kiinan tilastovirasto ei julkaise BKT:n mukaisia investointi- ja kulutuskysyntää koskevia tietoja kuin vuositasolla. Virallisten tilastojen mukaan maan BKT:n vuosikasvu oli heinä-syyskuussa 6,5 % ja mielenkiinoista on, että nyt sekä investointien että kulutuskysynnän kasvu näyttäisi painuneen BKT:n kasvua hitaammaksi. Ulkomaankaupan ylijäämän supistuminen kertoo siitä, että tällä hetkellä nettovienti pikemminkin painaa kuin tukee kasvua.

Kiinan viralliset BKT-luvut eivät näytä hätkähtävän muiden indikaattoreiden osoittamista muutoksista, vaan seuraavat tiiviisti puolueen kasvutavoitteita.

Kiinan BKT:n ja tärkeimpien kysyntäindikaattoreiden kehitys

Lähde: Macrobond, BOFIT


Näytä viikkokatsaus 2018/45 Näytä viikkokatsaus 2018/47