BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/41

Pankkien varantovaatimusta lasketaan yhdellä prosenttiyksiköllä 15.10. alkaen. Varantovaatimusta on laskettu kuluvana vuonna jo kolme kertaa.

Suurten pankkien ilmoitettu varantovaatimus laskee 14,5 prosenttiin talletuksista. Varantovaatimuksen taso vaihtelee pankkikohtaisesti riippuen pankin kohdistuvista riskeistä ja lainaportfoliosta. Vapautuvista varannoista 450 mrd. juania käytetään erääntyvien keskuspankkilainojen (MLF) maksuun, joten varantovaatimuksen alentamisen likviditeettivaikutus on 750 mrd. juania (110 mrd. dollaria).

Tälläkin kertaa keskuspankki painotti, että kevennys ei tarkoita muutosta rahapolitiikan virityksessä. Keskuspankki joutuu olemaan varovainen kommunikoinnissaan, sillä politiikkavirityksen keventäminen voidaan tulkita viestiksi talouden todellisen tilan heikkenemisestä. Rahapolitiikan keventäminen myös lisää valuuttakurssin heikentymispaineita. Kuluvalla viikolla juan on jälleen heikentynyt dollaria vastaan. Kotimaan rahamarkkinoilla korot ovat hieman laskeneet.

Hongkongin offshore-markkinoilla juan-korot sen sijaan kohosivat kuluvalla viikolla, mikä tekee juanin heikkenemisellä spekuloinnin kalliimmaksi. Syyskuussa Kiinan keskuspankki solmi Hongkongin rahaviranomaisen kanssa sopimuksen, jonka puitteissa keskuspankki voi laskea liikkeelle omia bondejaan Hongkongin markkinoilla ja näin vaikuttaa juan-likviditeettiin. Myös kiinalaiset liikepankit auttavat tarvittaessa juanin offshore-likviditeetin ohjailussa.

Hongkongin rahaviranomainen on tänä vuonna nostanut HKD-korkoja yhdessä Yhdysvaltojen koronnostojen kanssa.

Juan-korot pankkienvälisillä markkinoilla Manner-Kiinassa (Shibor) ja Hongkongissa (CNH Hibor) sekä juanin dollarikurssi

Lähde: Macrobond


Näytä viikkokatsaus 2018/40 Näytä viikkokatsaus 2018/42