BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/41

Kesäkaudella eli huhti-syyskuussa ulkomaalaiset käyttivät venäläisiin matkailupalveluihin 8 miljardia dollaria eli 45 % enemmän kuin viime kesänä. Dollareissa mitattuna matkailuvienti on muutenkin palautunut vuoden 2015 pohjan jälkeen 15 % vuodessa.

Turistimäärätilastoissa MM-kisat näkyvät lähinnä matkailijoiden lähtömaiden osuuksien muuttumisena: kauempaa tulevien osuus kasvoi ja lähempää tulevien pieneni. Alkukesän turistimäärät vastaavat viime kesäkautta, jolloin Venäjälle tehtiin 15 miljoonaa turistimatkaa. Talvikaudella eli loka-maaliskuussa ulkomaalaiset tekivät 10 miljoonaa turistimatkaa Venäjälle ja käyttivät 4 miljardia dollaria. Venäjälle suuntautuvan talvimatkailun trendi on ollut laskeva.

Kesäkaudella venäläiset käyttivät ulkomaisiin matkailupalveluihin 21 miljardia dollaria eli 11 % enemmän kuin viime vuonna. Alkukesällä venäläiset tekivät 7 % enemmän matkoja kuin viime vuonna alkukesällä. Viime vuonna koko kesäkaudella matkoja tehtiin 24 miljoonaa. Kesämatkat ovat perinteisesti suuntautuneet etenkin Mustanmeren ja itäisen Välimeren rannoille. Viidesosa kesämatkoista on alkukesällä suuntautunut Turkkiin. Egyptikin oli aiemmin hyvin suosittu kohde, mutta venäläisiä kuljettaneen matkustajakoneen pudottua Siinailla vuonna 2015 Venäjä esti lennot Egyptiin. Lentokielto purettiin tänä keväänä, mutta tilauslennot eivät vielä kesällä käynnistyneet.

Talvikaudella venäläiset tekivät 16 miljoonaa matkaa eli 15 % enemmän kuin edellisenä talvena ja käyttivät 14 miljardia dollaria eli 30 % enemmän kuin edellisenä talvena. Alkavan talven matkailuinto riippuu paljon ruplan arvon ja siten venäläisten kansainvälisen ostovoiman kehityksestä. Tällä hetkellä rupla on reaalisesti noin 10 % heikompi kuin vuosi sitten.


Näytä viikkokatsaus 2018/40 Näytä viikkokatsaus 2018/42