BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/34

Tämän vuoden toisella neljänneksellä BKT nousi 1,8 % vuodentakaista suuremmaksi. Ensimmäisellä neljänneksellä kasvu oli 1,3 %, joten koko ensimmäisen vuosipuoliskon lukemaksi muodostui 1,6 %.

Teollisuudessa heinäkuun tuotanto oli lähes 4 % viimevuotista suurempi lukeman oltua toisella neljänneksellä runsaat 3 %. Jalostusteollisuudessa tuotannon vuosikasvu oli 4,6 % eli hieman toista neljännestä parempi. Kaivannaisteollisuuden kasvu nopeutui heinäkuussa yli 3 prosenttiin. Rosstatin edellisten teollisuustuotantoa koskevien tietojen tarkistusten valossa viime kuukausien kasvulukemat voivat vielä kohentua etenkin jalostusteollisuuden osalta.

Investointeja tehtiin ensimmäisellä vuosipuoliskolla runsaat 3 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Toisella neljänneksellä investointien vuosikasvu hidastui alle kolmeen prosenttiin. Rakentaminen ei ole kääntynyt nousuun, ja sitä oli kesä-heinäkuussa noin prosentti vuodentakaista vähemmän.

Tilastoidut palkat olivat edelleen heinäkuussa reaalisesti huomattavasti (8 %) vuodentakaista suuremmat, mutta kotitalouksien käytettävissä olevien reaalitulojen nousu vuotta aiemmasta pysyi vain kahdessa prosentissa. Ero johtuu harmaiden palkkojen ja kotitalouksien muiden tulojen heikommasta kehityksestä.

Vähittäiskauppa on luonnollisesti seurannut lähemmin reaalitulojen kehitystä ja kaupan kasvu vuodentakaisesta oli vuoden alkupuoliskon tapaan heinäkuussa 2,5 %. Kausitasoitettu vähittäiskaupan myynti notkahti hiukan kesäkuusta.

Vähittäiskaupan ja teollisuustuotannon kuukausittainen määrä

Lähde: Macrobond.


Näytä viikkokatsaus 2018/33 Näytä viikkokatsaus 2018/35