BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/34

Tilanne Kiinan vertaislainamarkkinoilla (P2P-lainat) on kriisiytynyt, kun kesän aikana noin 250 internetissä toimivaa P2P-laina-alustaa on ajautunut maksukyvyttömäksi sijoittajien halutessa vetäytyä vertaislainatoiminnasta. Syynä tähän on se, että P2P-sektorin sääntelyä tiukennetaan, ja sijoittajat pelkäävät P2P-yritysten ajautuvan vaikeuksiin uusien säännösten myötä. Sektorilla aikaisemmin esille tulleet huiputukset (mm. ponzi-rahoitus) ovat lisänneet epäluuloja. Rahansa menettäneet sijoittajat ovat yrittäneet järjestää mielenosoituksia, jotka viranomaiset ovat tukahduttaneet.

Vertaislainayritykset välittävät yksityishenkilöiden ja yritysten rahaa sitä tarvitseville henkilöille ja yrityksille, joiden on muuten vaikea saada rahoitusta. Riskeistä johtuen lainakorot ja tuotot ovat huomattavasti pankkilainoja ja -talletuksia korkeammat. Vaikka vertaislainamarkkinoilla yksittäisen yrityksen velka yhdelle P2P-alustalle on rajattu 1 milj. juaniin (145 000 USD) ja sen kaikkien P2P-velkojen yhteenlaskettu määrä 5 milj. juaniin, saattavat summat yksittäisen kaatuneen laina-alustan osalta nousta erittäin suuriksi. Reutersin käyttämien lähteiden mukaan Kiinan P2P-lainojen kanta on lähes 220 mrd. dollaria, mikä on enemmän kuin maailman muiden vertaislainamarkkinoiden yhteenlaskettu velkakanta. Määrän laskusta huolimatta vertaislaina-alustoja arvioidaan Kiinassa edelleen olevan yli 1 800, joista vain harvan arvellaan selviytyvän säätelyn tiukentumisen jälkeen.

Reutersin mukaan valvontaviranomaiset ovat kääntyneet valtion suurten omaisuudenhoitoyhtiöiden (roskapankkien) puoleen, jotta ne osallistuisivat P2P-sektorin ongelmien ratkaisuun.


Näytä viikkokatsaus 2018/33 Näytä viikkokatsaus 2018/35