BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/33

Tammi-heinäkuussa Kiinan dollarimääräinen tavaravienti nousi 1 390 miljardiin (+ 13 % vuoden takaa) ja tuonti 1 220 miljardiin (+21 %). Kauppataseen ylijäämä supistui viime vuoden vastaavaan aikaan nähden neljänneksen.

Yhdysvaltojen kanssa käydyn kahdenvälisen kaupan ylijäämä kuitenkin kasvoi edelleen ja oli tammi-heinäkuussa yhteensä 162 mrd. dollaria eli 13 % suurempi kuin vuosi sitten. Vienti Yhdysvaltoihin kasvoi tammi-heinäkuussa 12 % vuodentakaiseen verrattuna, mutta tuonnin 11 prosentin kasvu oli selvästi kokonaistuontia hitaampaa. Yhdysvaltojen osuus Kiinan tuonnista onkin viimeisen vuoden aikana laskenut ja se on nyt viidenneksi suurin tuontilähde EU:n, Etelä-Korean, Japanin ja Taiwanin jälkeen.

Osaltaan viennin ja tuonnin kasvuluvuissa näkyy valuuttakurssin vaikutus. Huolimatta juanin viimeaikaisesta heikentymisestä, se on silti keskimäärin tammi-heinäkuussa ollut edelleen reilut 6 % vahvempi kuin viime vuoden vastaavana aikana. Heinäkuussa juanin dollarikurssi oli suunnilleen samalla tasolla kuin viime vuoden heinäkuussa. Juanmääräisesti koko vienti kasvoi tammi-heinäkuussa reilut 6 % ja tuonti 14 % vuodentakaiseen verrattuna.

Kiinan kauppataseen kehitys alueittain (12 kk:n liukuva summa)

Lähde: Macrobond, BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2018/32 Näytä viikkokatsaus 2018/34