BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2018/33

Keskuspankin tilastojen mukaan kiinalaispankit myönsivät heinäkuussa uusia juanmääräisiä lainoja 1 450 mrd. juanilla (210 mrd. USD). Pankkilainakannan vuosikasvu kiihtyi 13,2 prosenttiin. Tammi-heinäkuussa uusia lainoja on myönnetty 10 480 mrd. juania, mikä on 19 % enemmän kuin viime vuoden vastaavaan aikaan.

Kesä-heinäkuun uusista pankkilainoista puolet meni yrityksille ja valtion organisaatioille. Kotitalouslainojen osuus uusista lainoista oli noin 40 %, kun se vielä vuosi sitten oli reilusti yli puolet. Myös pankkisektorin ulkopuoliset rahoituslaitokset ovat lisänneet pankkilainanottoaan. Tammi-heinäkuussa niiden pankkilainakanta kasvoi 390 mrd. juania, kun viime vuoden vastaavaan aikaan se pieneni 330 mrd. juania.

Pienempien pankkien lainananto on kasvanut suuria nopeammin. Tammi-kesäkuussa pienet ja keskisuuret pankit myönsivät uusia lainoja 25 % enemmän kuin viime vuoden vastaavaan aikaan. Suurten valtio-omisteisten pankkien uusien lainojen määrä kasvoi 12 %. Isot valtio-omisteiset pankit myönsivät 39 % vuoden alkupuoliskon uusista pankkilainoista, kun vielä vuosikymmenen alussa osuus oli yli puolet.

Rahapolitiikkaa on kevennetty ja viranomaiset ovat kehottaneet pankkeja lisäämään lainanantoaan varjopankkisektorin instrumenttien sääntelyn kiristyttyä. Keskuspankin mukaan pankkilainojen keskikorko on noussut vain hyvin maltillisesti ja oli kesäkuun lopussa 6 %.


Näytä viikkokatsaus 2018/32 Näytä viikkokatsaus 2018/34