BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/30

Lehtitietojen mukaan keskuspankki käyttää ns. kohdennettua rahoitustaan tarjoamalla vakuudellisia MLF-lainoja pankeille, jos ne sijoittavat varat rahoitussektorin ulkopuolisten yritysten joukkovelkakirjoihin. Talouslehti Caixinin mukaan MLF-lainaa saa 1:1 AA+ ja korkeamman luottoluokituksen bondien ostoon ja kaksinkertaisesti, jos pankki on halukas investoimaan tätä matalamman luokituksen joukkovelkakirjoihin. Keskuspankki ei siis suoraan osta yritysten velkakirjoja taseeseensa, ja riskit jäävät liikepankkien kannettaviksi. MLF-lainojen vakuuksia laajennettiin kesäkuussa AA - AAA- -luottoluokituksen yritysbondeihin (ks. Viikkokatsaus 23/2018).

Lehtitietojen mukaan keskuspankki käytti ns. window guidance –politiikkaansa ja pyysi liikepankeilta viime viikolla arvioita heinäkuun suunnitelluista yritysbondiostoista. Maanantaina 23.7. keskuspankki myönsi uusia vuoden mittaisia MLF-lainoja 502 mrd. juanin arvosta (74 mrd. USD), jotka Caixinin tietojen mukaan on allokoitu tätä tarkoitusta varten. Aiemmin heinäkuussa MLF-lainoja laskettiin liikkeelle 189 mrd. juanin arvosta erääntyvien lainojen kattamiseen.

Vuoden mittaisten MLF-lainojen korko on 3,3 %. Saman maturiteetin AAA+ -luokitettujen yritysbondien korko pankkienvälisillä markkinoilla oli maanantaina 4,0 % ja huomattavasti riskisempien AA- -luokitettujen bondien korko 6,7 %.

Yrityssektorin riskit ovat nousseet kuluvana vuonna esiin, kun velkakirjalainojen maksulaiminlyönnit ovat lisääntyneet, mikä on tehnyt sijoittajista haluttomia investoimaan erityisesti riskisempiin bondeihin. Samalla korkoero korkeamman ja matalamman luottoluokituksen bondeissa on kasvanut. Yritysten rahoituksen saatavuus on hankaloitunut, kun toisaalla myös varjopankkisektorin lainanantoa pyritään suitsimaan. Myös valvontaviranomainen CBIRC ohjeisti pankkeja viime viikolla "aktiivisesti alentamaan" pienyritysten rahoituskustannuksia ja parantamaan rahoituksen saatavuutta. Suuria pankkeja kehotettiin näyttämään tässä esimerkkiä.


Näytä viikkokatsaus 2018/29 Näytä viikkokatsaus 2018/31