BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/29

Kesäkuussa kasvua veti etenkin yksityinen kulutus, kun taas investointivetoisten alojen kehitys heikkeni pirteämpien kevätkuukausien jälkeen. Venäjän talous näyttää kuitenkin jatkavan edelleen maltillisella kasvu-uralla odotusten mukaisesti.

Vähittäiskaupan vuosikasvu kiihtyi hieman kesäkuussa ja oli 3 %. Kasvua tukivat mm. kotitalouksien luottojen ripeä lisääntyminen sekä kesäkuun puolivälissä alkaneet jalkapallon MM-kisat. Kotitalouksien reaalitulot eivät edelleenkään kasvaneet juuri ollenkaan. Reaalipalkkojenkin kasvu hidastui hieman, mutta ne nousivat edelleen 7 % vuotta aiemmasta.

Teollisuustuotannon vuosikasvu hidastui kesäkuussa 2 %:n tuntumaan ja kuukausitasolla kausitasoitettu teollisuustuotannon määrä jopa supistui hieman. Taustalla oli lähinnä jalostusteollisuuden kasvun hiipuminen, sillä kaivannaissektorin kehitys koheni sekä öljyn että maakaasun tuotannon kasvaessa. Rakentamisen keväällä alkanut kasvu taas tyssäsi jälleen kesäkuussa, sillä rakentaminen supistui runsaan prosentin vuotta aiemmasta.

Keskuspankin ja talousministeriön tuoreimmissa arvioissa Venäjän BKT:n vuosikasvun ennakoidaan kiihtyneen toisella neljänneksellä 2 %:n tuntumaan, kun se vielä tammi-maaliskuussa oli vain 1,3 %.

Venäjän päätoimialojen kehitys

Lähde: Macrobond.


Näytä viikkokatsaus 2018/28 Näytä viikkokatsaus 2018/30