BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/30

Fortune-aikakauslehden tuoreen Global 500 -listauksen mukaan maailman 500 suurimman yrityksen joukkoon mahtuu jo 111 kiinalaisyritystä (sis. yritykset, joiden pääkonttori on Hongkongissa). Taiwanilaisia yrityksiä listalla on 9, brasilialaisia ja intialaisia 7 ja venäläisiä 4. Viime vuonna kiinalaisyrityksiä oli 500 suurimman joukossa 109 ja vuosituhannen alussa vain 10. Yhdysvaltalaisyrityksiä uusimmalla listalla on 126 ja japanilaisia 52. Listaus perustuu yritysten maaliskuun lopussa päättyneen tai sitä edeltävän tilivuoden liikevaihtoon.

Yhdysvaltalainen vähittäiskauppayritys Walmart pitää edelleen listan kärkisijaa yli 500 mrd. dollarin liikevaihdolla. Viime vuoden tapaan sijoilta 2–4 löytyvät Kiinan valtio-omisteiset energia-alan jätit State Grid, Sinopec Group ja China National Petroleum (326–349 mrd. dollaria). Sadan suurimman yrityksen joukossa olevista 22 kiinalaisyrityksestä ainoastaan Huawei (sijalla 72) ei ole valtio-omisteinen. Viime vuoden listalla olivat myös yksityiset kiinalaisyhtiöt Anbang, CEFC, HNA ja Wanda. Fortunen mukaan yritykset yltäisivät liikevaihdoltaan yhä listalle, mutta ne jätettiin pois mm. yritysten liiketoimintaan kohdistuvien vaikeuksien tai laittomaan toimintaan liittyvien tutkintaprosessien takia.

Listan yrityksistä kannattavin on yhdysvaltalaisyritys Apple yli 48 mrd. dollarin vuosituotolla. Kannattavimpien 10 yrityksen joukkoon kiinalaisyrityksistä mahtuvat kaikki 4 suurta valtio-omisteista pankkia (ICBC, CCB, ABC ja BOC).


Näytä viikkokatsaus 2018/29 Näytä viikkokatsaus 2018/31