BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/23

Yrityslainojen ja alemman luottoluokituksen bondien salliminen keskuspankin myöntämän vakuudellisen keskipitkän MLF-rahoituksen katteeksi liittyy Kiinan velkakirjamarkkinoiden lisääntyneeseen epävarmuuteen. Viimeaikoina useilla yrityksillä on ollut vaikeuksia löytää ostajia velkakirjoilleen. Aiemmin MLF-rahoituksen vakuuksiksi on hyväksytty valtion ja paikallishallinnon obligaatiot sekä politiikkapankkien ja yritysten kotimaassa AAA-luokitettut bondit. Nyt keskuspankin ilmoituksen mukaan käyvät myös mm. AA tai korkeamman luokituksen yritysbondit, ns. vihreät bondit sekä korkealuokkaiset pienyrityslainat.

Muutoksella halutaan parantaa erityisesti pienempien yritysten rahoitustilannetta ja lisätä pienempien pankkien, joilla tyypillisesti on vähemmän korkeatasoisia vakuuksia, mahdollisuuksia hankkia keskuspankkirahoitusta. Korkeamman ja matalamman luottoluokituksen yritysbondien korkoero on huhtikuun jälkeen kasvanut. Kiinassa jo AA- -luokitellut bondit luetaan käytännössä spekulatiiviseen luokkaan.

Eilen 6.6. keskuspankki myönsi liikepankeille 463 mrd. juania (72 mrd. dollaria) vuoden mittaisia MLF-lainoja 3,3 % vuosikorolla. Lainoja erääntyi 260 mrd. juanin arvosta.

Kiinan 1 vuoden bondikorkoja

Lähde: CEIC


Näytä viikkokatsaus 2018/22 Näytä viikkokatsaus 2018/24