BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/12

Teollisuustuotanto kasvoi tammi-helmikuussa reaalisesti 7,2 % vuotta aiemmasta. Lukema oli korkein tammi-helmikuussa mitattu teollisuustuotannon kasvu sitten vuoden 2014. Kaupunkialueiden kiinteät investoinnit (FAI) kasvoivat tammi-helmikuussa nimellisesti noin 8 % vuoden takaiseen verrattuna, mikä oli prosenttiyksikön vähemmän kuin vuoden 2017 alussa. Reaalisesti investointien vuosikasvu oli parin prosentin luokkaa olettaen, että tammi-helmikuussa investointeja koskeva inflaatio hidastui hieman loka-joulukuusta.

Vähittäismyynti kasvoi tammi-helmikuussa nimellisesti lähes 10 % vuotta aiemmasta. Verkkokaupan vuosikasvu oli peräti 37 %, ja verkon kautta myytiin noin 15 % kaikista vähittäiskaupan kulutustavaroista. Vaikka vähittäismyynnin kasvu olikin nimellisesti aavistuksen vauhdikkaampaa kuin alkuvuonna 2017, nopeamman inflaatiokehityksen myötä kasvu ei reaalisesti kiihtynyt vaan pysyi noin 8 prosentissa.

Kuluttajahintojen kasvu kiihtyi helmikuussa 2,9 prosenttiin, kun tammikuussa lukema oli 1,5 %. Taustalla on uudenvuoden sijoittuminen tänä vuonna helmikuulle, mikä nosti joidenkin kulutustuotteiden hintoja. Ruoan- ja energianhinnoista puhdistettu pohjainflaatio nousi tammikuusta puoli prosenttiyksikköä 2,5 prosenttiin. Tuottajahintainflaatio maltillistui edelleen ja laski helmikuussa 3,7 prosenttiin tammikuun 4,3 prosentista. Vuonna 2017 tuottajahintojen vuosikasvu kuukausittain oli keskimäärin runsaat 6 %.

Kiinan teollisuustuotanto, vähittäiskauppa ja investoinnit*

* Tammi-helmikuun 2018 investointikehitys pohjautuu hinta-arvioon

Lähde: Macrobond, CEIC, NBC, BOFIT


Näytä viikkokatsaus 2018/11 Näytä viikkokatsaus 2018/13