BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/12

Istuva presidentti sai yhteensä 77 % äänistä, kun alueellisesti hänen ääniosuutensa vaihteli Kaukoidän alueiden 65 prosentin ja eteläisten tasavaltojen runsaan 90 prosentin välillä. Moskovassa Putin sai 71 % ja Pietarissa 75 % äänistä. Äänestysprosentti nousi hieman vuoden 2012 presidentinvaaleista ja oli lähes 68 %.

Talouspolitiikan päälinjoihin vaalituloksen ei yleisesti odoteta tuovan merkittäviä muutoksia. Tuloksen presidentille antama vahva mandaatti voisi sinänsä tehdä mahdolliseksi toteuttaa vaikeitakin rakenteellisia uudistuksia, joita Venäjän talous kipeästi kaipaisi. Useimpien arvioiden mukaan hallinnon odotetaan kuitenkin tulkitsevan vaalituloksen tueksi nykypolitiikalle ja siten mahdollisuudeksi jättää uudistukset tekemättä. Uuden hallituksen kokoonpano on määrä julkistaa toukokuun alussa olevien virkaanastujaisten jälkeen.

Vaalitulosten selvittyä Putin mainitsi tulevan kautensa keskeisiksi kysymyksiksi talouskasvun ja maan puolustuskyvyn turvaamisen, mikä heijastelee hänen maaliskuun alun puhettaan. Jo viime viikolla Putin määräsi presidentinhallinnon valmistelemaan uusia ukaaseja kansallisten tavoitteiden (esim. köyhyyden puolittaminen ja Venäjän nostaminen maailman viiden suurimman talouden joukkoon) toteuttamiseksi seuraavien kuuden vuoden aikana. Presidentti antoi samantapaisia ukaaseja myös kuluvan kautensa alussa keväällä 2012, mutta pääosa niiden tavoitteista (esim. tuotavuuden huomattava kohentaminen ja korkean teknologian työpaikkojen lisääminen) ei ole toteutunut.


Näytä viikkokatsaus 2018/11 Näytä viikkokatsaus 2018/13