BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2017/43

Kiinan kommunistisen puolueen 19. puoluekongressi on saatu päätökseen ja puoluehierarkian tärkeimmät henkilövalinnat tehtyä. Puolueen korkeimmassa päättävässä elimessä politbyroon pysyväiskomiteassa jatkavat puolueen pääsihteeri Xi Jinping (presidentti) ja Li Keqiang (pääministeri). Heidän lisäkseen valittiin viisi uutta jäsentä: Li Zhanshu, Wang Yang, Wang Huning, Zhao Leji ja Han Zheng.

Huomiota herättävää on, että uudet jäsenet ovat liian vanhoja seuraamaan nykyistä kaksikkoa Kiinan johdossa, jos ikäsäännöistä pidetään kiinni. Näin henkilövalinnoissa poikettiin käytännöstä, jossa politbyroon pysyväiskomiteaan nostetaan tässä vaiheessa seuraavan sukupolven johtajat. Tuleviksi manttelinperijöiksi monien arvailemat Chen Miner ja Hu Chunhua joutuivat tyytymään paikkaan politbyroossa, eli toiseksi korkeimmalla tasolla. Vielä ei kuitenkaan ole varmaa, aikooko presidentti Xi jatkaa poikkeuksellisesti kolmannelle kaudelle, vai nostetaanko manttelinperijöitä lähivuosina pysyväiskomiteaan. Nyt epävirallisesta eläkeikäkäytännöstä pidettiin kiinni. Ennen kokousta arveltiin, että vaikutusvaltainen korruption vastaisesta ohjelmasta pitkälti vastannut Wang Qishan saisi 69-vuoden iästään huolimatta jatkaa, mutta häntä ei valittu 205-jäseniseen keskuskomiteaan.

Kokonaisuudessaan puoluekongressi sujui suhteellisen odotetusti. Xi Jinpingin asema vahvistui entisestään ja hänen nimensä lisättiin puolueen peruskirjaan. Näin Xin viestitään nousseen Mao Zedongin ja Deng Xiaopingin rinnalle maan tärkeimpänä johtajana. Talouspolitiikan odotetaan jatkuvan entisen kaltaisena. Vapautta ja avoimuutta korostetaan, mutta samalla puolueen ja valtion roolia taloudessa kasvatetaan entisestään.


Näytä viikkokatsaus 2017/42 Näytä viikkokatsaus 2017/44