BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2017/42

Kulutuksen elpyminen näyttää voimistuneen, sillä vähittäiskauppa kasvoi syyskuussa jo 3 % vuotta aiemmasta. Kasvu kiihtyi selvästi, vaikka tulokehitys jatkui vaisuna, joten kulutusta on rahoitettu luotoilla ja säästöillä. Reaalipalkat nousivat vajaat 3 % ja reaalitulot supistuivat yhä hieman huolimatta historiallisen hitaasta inflaatiosta.

Tuotantopuolella kasvua on kolmannella neljänneksellä tukenut maatalous, jonka tuotanto kasvoi syyskuussa lähes 9 % vuotta aiemmasta. Syyskuun nopea kasvu heijastaa osin viime vuotta myöhäisempää sadonkorjuuta, mutta kokonaissadon ennakoidaan olevan myös viime vuotista suurempi.

Sitä vastoin talouden kasvua alkuvuonna vetänyt kaivannaisteollisuus ja siihen liittyvät kuljetukset hiipuivat selvästi syyskuussa ja koko kolmannella neljänneksellä. Syyskuussa öljyn tuotannon supistuessa koko kaivannaistuotanto jäi edellisvuoden tasolle. Myös kuljetussektorin kasvu hidastui huomattavasti, kun putkikuljetukset eivät enää lisääntyneet. Jalostusteollisuuden tuotanto kasvoi prosentin vuotta aiemmasta, mutta sitä tuki osin voimakkaasti vaihtelevan kuljetusvälineiden tuotannon kasvupiikki.

Kuva rakennussektorin kehityksestä muuttui huomattavasti heikommaksi syyskuussa, kun Rosstat korjasi aiemmin julkaisemiaan kasvulukuja. Uusien lukujen valossa rakentaminen on kääntynyt vain heiveröiseen kasvuun vasta aivan viime kuukausina ja tammi-syyskuussa rakentaminen supistui vielä 2 % vuotta aiemmasta.


Näytä viikkokatsaus 2017/41 Näytä viikkokatsaus 2017/43