BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2017/42

Kiinan tullin mukaan tavaratuonnin dollarimääräinen arvo kasvoi syyskuussa 19 % vuotta aiemmasta. Kasvuvauhti oli suurin piirtein sama mitä vuoden aiempinakin kuukausina keskimäärin. Yhteensä maahan tuotiin tavaroita 170 mrd. dollarilla, mikä on suurin arvo sitten vuoden 2014. Tuonnin arvon kovaa kasvua ovat vauhdittaneet etenkin raaka-aineiden hintojen nousu, mutta myös tuonnin volyymi on kasvanut noin 10 % vuotta aiemmasta kuluvana vuonna. Maantieteellisesti tarkasteltuna tuonti Afrikasta, Australiasta ja Etelä-Amerikasta on kasvanut tammi-syyskuussa vahvimmin (20–40 %), mutta myös tuonnin kasvu EU:sta, Japanista ja Yhdysvalloista on ollut nopeaa (15–20 %). Suurin yksittäinen poikkeus tuonnin vahvaan kasvuun on Hongkong, josta tuonti on supistunut yli 60 %. Hongkongin tilastolaitoksen mukaan alueen vienti Kiinaan on kasvanut tänä vuonna 10 %.

Kiinan tavaraviennin dollarimääräinen arvo kasvoi syyskuussa 8 % vuotta aiemmasta eli samaa vauhtia kuin keskimäärin vuoden muinakin kuukausina. Myös viennin volyymi on kasvanut 8 % vuotta aiemmasta. Syyskuun viennin arvo oli lähes 200 mrd. dollaria. Nopeimmin vienti on tänä vuonna kasvanut Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan (10–12 %), kun taas vienti Afrikkaan on hieman supistunut.

Nopean tuonnin kasvun seurauksena Kiinan tavarakaupan ylijäämä on pienentynyt tuntuvasti. Tammi-syyskuussa 2017 ylijäämää kertyi 300 mrd. dollaria eli 100 mrd. dollaria vähemmän kuin tammi-syyskuussa 2016.

Kiinan tavarakaupan kehitys, mrd. dollaria

Lähde: Kiinan tulli, Bloomberg ja BOFIT


Näytä viikkokatsaus 2017/41 Näytä viikkokatsaus 2017/43