BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2017/41

Tavara- ja palveluviennistä kertyi tuloja alustavien maksutasetietojen mukaan vuoden kolmannella neljänneksellä noin 15 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Koko kolmen ensimmäisen neljänneksen jaksolla vuosikasvu oli noin 25 %. Öljyn hinnannousu vuodentakaisesta ei ole enää ollut niin suuri kuin alkuvuonna. Lisäksi palveluviennin kasvu on hidastunut.

Venäjän tavara- ja palvelutuonnin menojen kasvu laantui vuoden kolmannella neljänneksellä selvästi, mutta kasvua vuodentakaisesta oli edelleen pitkälti yli 15 %. Kolmen neljänneksen jaksolla kasvulukema oli 23 %. Kovimman elpymisvauhdin taittuminen koskee sekä tavara- että palvelutuontia, mm. venäläisten matkailumenoja ulkomailla. Kolmannella neljänneksellä kokonaistuontimenot olivat euroissa vuoden 2011 tasolla.

Vaihtotaseen ylijäämä oli kolmella ensimmäisellä neljänneksellä 27 mrd. dollaria eli suurempi kuin viime vuonna mutta selvästi pienempi kuin yleensä. Ylijäämää ylläpiti tavalliseen tapaan tavarakaupan runsas ylijäämä (80 mrd. dollaria). Palvelukaupan taseen ja muun vaihtotaseen (eli lähinnä osinko- ja korkomaksujen taseen) alijäämät olivat samaa suuruusluokkaa kuin kahtena edellisenä vuonna.

Venäjän ulkomaankaupan (tavarat ja palvelut) kehitys 2007–17

Lähde: Venäjän keskuspankki


Näytä viikkokatsaus 2017/40 Näytä viikkokatsaus 2017/42