BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2017/41

Kiinan keskuspankin pääjohtajan Zhou Xiaochuanin laaja haastattelu julkaistiin Caijing-lehdessä alkuviikolla. Haastattelussa pääjohtaja ottaa vahvasti kantaa sen puolesta, että Kiina veisi eteenpäin talouden avaamiseen tähtääviä uudistuksia. Pääjohtajan toiveissa olisi etenkin markkinaehtoisesti määrittyvä valuuttakurssi ja pääomarajoitteiden vähentäminen. Zhou arvioi, että juuri nyt olisi sopiva hetki viedä uudistuksia eteenpäin, sillä tulevaisuudessa uudistusten hinta voi olla korkeampi.

Haastattelu julkaistiin juuri ennen tärkeää puoluekongressin kokousta. Kiinassa keskuspankki on perinteisesti ollut uudistusmyönteisimpien toimijoiden joukossa, mutta se ei ole itsenäinen ja uudistuspäätökset ovat pitkälti poliittisia. Viime aikoina uudistukset ovat kuitenkin pitkälti pysähtyneet, kun Kiina on tavoitellut ylenmääräistä vakautta.

Kiinan keskuspankki on ollut pääjohtaja Zhoun komennossa joulukuusta 2002. Poikkeuksellisen pitkän 15 vuoden pääjohtajakauden aikana Kiina on edennyt rahapolitiikan saralla keskeisissä uudistuksissa. Korkosääntelystä on luovuttu, juanin kiinteä dollarikytkentä on purettu ja pääomaliikkeitä on vapautettu. Uudistusten myötä juan otettiin viime vuonna mukaan IMF:n SDR-korivaluutaksi. Lisäksi 15 vuoden aikana inflaatio on onnistuttu pitämään hyvin vakaana moniin muihin nouseviin talouksiin nähden. Pääjohtaja Zhoun odotetaan jäävän eläkkeelle lähiaikoina.


Näytä viikkokatsaus 2017/40 Näytä viikkokatsaus 2017/42