BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2017/41

Kiinan keskuspankki ilmoitti 29.9., että vaaditut kriteerit täyttävät liikepankit ovat oikeutettuja 0,5–1,5 prosenttiyksikön varantovaatimuksen laskuun tammikuun alusta alkaen. Keskuspankin mukaan lähes kaikki pankit täyttävät kriteerit 0,5 prosenttiyksikön laskuun, mutta vain pieni joukko pankeista on oikeutettuja suurempaan alennukseen. Toimella pyritään lisäämään luotonantoa pienyrityksille ja maataloudelle, mutta on vaikea nähdä, miten tämä onnistuu ilman muita kannustimia tai toimia.

Varantovaatimus on osuus pankin saamista talletuksista, jotka sen on talletettava keskuspankkiin, eivätkä ne näin ole lainattavissa eteenpäin. Keskuspankki maksaa talletuksille matalaa korkoa. Laskun jälkeenkin Kiinan varantovaatimus on keskimäärin noin 16 %, mikä on kansainvälisesti korkea.

On poikkeuksellista, että Kiinan keskuspankki ilmoittaa varantovaatimuksen muutoksesta 3 kuukautta ennen muutosta. Tyypillisesti muutokset ovat tulleet voimaan päätöstä seuranneella viikolla. Tästä syystä useat markkinatoimijat ovat arvelleet toimen liittyvän vuoden alussa tulevaan muutokseen liikepankkien vakausarvioinnissa (macro prudential assesment) eikä niinkään luotonannon suuntaamiseen tai rahapolitiikan keventämiseen. Keskuspankki itse korostaa, että lasku ei merkitse muutosta rahapolitiikan viritykseen.


Näytä viikkokatsaus 2017/40 Näytä viikkokatsaus 2017/42