BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2017/40

IVY-maiden valuuttoihin on kohdistunut voimakkaita heikentymispaineita mm. Ukrainan konfliktista, öljyn hinnan pudotuksesta sekä Venäjän talouden ongelmista, jotka ovat heijastuneet myös muiden alueen maiden talouksiin. Monet niistä ovatkin joutuneet luopumaan kiinteän valuuttakurssin politiikastaan.

IMF luokittelee IVY-maista kelluvan valuuttakurssin maiksi Armenian, Georgian, Kazakstanin, Moldovan, Venäjän ja Ukrainan. Venäjä on ainoa, jonka valuuttakurssi on luokiteltu vapaasti kelluvaksi, koska Venäjän keskuspankki ei ole kesän 2015 jälkeen tehnyt valuuttainterventioita. Muiden maiden keskuspankit tekevät satunnaisia interventioita mm. valuuttakurssin suurten vaihtelujen tasoittamiseksi, mutta eivät tähtää mihinkään tiettyyn kurssitasoon ja julkaisevat tiedot interventioistaan. Syyskuun alussa myös Uzbekistan päästi valuuttansa somin kellumaan.

Myöskään Azerbaidzanin, Valko-Venäjän, Kirgisian ja Tadzikistanin valuuttoja ei ole sidottu mihinkään tiettyyn tasoon, mutta niiden vaihteluja pyritään hillitsemään interventioilla. IMF luokittelee niiden valuuttakurssipolitiikan kelluvan ja kiinteän kurssin välimaastoon (other managed arrangement). Vain Turkmenistan noudattaa enää kiinteän valuuttakurssin politiikkaa. Manat on sidottu dollariin ja sen arvo pidetty vakaana vuoden 2014 lopun devalvaation jälkeen.

Eräiden IVY-maiden valuuttojen dollarikurssien kehitys

Lähde: Macrobond


Näytä viikkokatsaus 2017/39 Näytä viikkokatsaus 2017/41