BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2017/40

Kiinalaiset tekivät 2,5 miljardia kotimaanmatkaa ja 60 miljoonaa ulkomaanmatkaa kuluvan vuoden alkupuoliskolla. Kotimaanmatkailu kasvoi 13 % vuoden takaisesta, kun taas vuosikausia lähes räjähdysmäisesti kasvanut ulkomaanmatkailu kasvoi vain 5 %. Matkustajamäärien kasvaessa kasvuprosenttien lasku on luonnollista. Hidastunut tulokehitys suosii halvempaa kotimaanmatkailua, mutta myös muut tekijät, kuten terrorismin pelko, ovat hidastaneet ulkomaanmatkailun kasvua.

Kiinalaisten ulkomaanmatkailun taloudelliset vaikutukset ovat merkittäviä. Kiinalaisturistien ulkomailla käyttämät rahamäärät ovat jo vuodesta 2012 lähtien olleet suuremmat kuin muiden kansalaisuuksien. Maailman turismijärjestön mukaan kiinalaiset käyttivät ulkomailla vuoden 2016 aikana 260 miljardia dollaria, kun toiseksi eniten rahaa ulkomailla käyttäneet yhdysvaltalaiset käyttivät ulkomaanmatkoillaan 120 mrd. dollaria. Kiinalaisten kulutuskäyttäytymiseen vaikuttaa se, että 60 % ulkomaanmatkoista on 18–34-vuotiaiden tekemiä, ja nuoremmat sukupolvet ovat tottuneet kuluttamaan. Vuositasolla Kiinan matkailumenot ovat lähes 60 % vaihtotaseen palvelumenoista, joten ne vähentävät merkittävällä tavalla maan vaihtotaseen ylijäämää.

Tällä viikolla Kiinassa vietetään vuosittaista lomaviikkoa ("kultainen viikko"), ja 710 miljoonan kiinalaisen (+10 %) odotetaan matkustavan kotimaassa ja 6 miljoonan ulkomailla. Ennätyksellisillä matkailijamäärillä on valtavat taloudelliset vaikutukset. Kotimaisten turismitulojen onkin ennustettu nousevan viikon aikana 89 miljardiin dollariin.

Kiinalaisten Suomen-matkailun kasvu on ollut huimaa, sillä Tilastokeskuksen mukaan kiinalaisturistien yöpymisten määrä Suomen majoitusliikkeissä oli tammi-heinäkuussa lähes 180 000, mikä tarkoittaa 46 prosentin kasvua viime vuoteen nähden.


Näytä viikkokatsaus 2017/39 Näytä viikkokatsaus 2017/41