BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2017/31

Joulukuussa Kiinan johto asetti yhdeksi kuluvan vuoden tavoitteista edistää valtionyhtiöiden osittaista yksityistämistä. Lehtitietojen mukaan juhannukseen mennessä noin 50 yhtiötä oli myynyt osuuksia yksityisille sijoittajille yhteensä noin 1,5 mrd. eurolla. Vuoden ensimmäinen suuri kauppa on ovella, sillä uutistoimisto Reutersin mukaan elokuussa yksi Kiinan kolmesta suuresta teleoperaattorista China Unicom myy osuuden Shanghain pörssiin listatusta yrityksestään 10–15 mrd. eurolla. Sijoittajina ovat uutistoimiston mukaan internet-taustaiset kiinalaisyhtiöt Tencent, Alibaba, Baidu ja JD.com.

Osittaisen yksityistämisen edistämiseksi Kiinan hallitus ilmoitti heinäkuun lopulla, että kaikkien (pl. rahoitus- ja kulttuurisektori) keskusjohdon hallinnassa olevien yhtiöiden pitää muuttua osakeyhtiömuotoisiksi kuluvan vuoden loppuun mennessä. Yrityksille tarjotaan porkkanaksi mm. viiden vuoden vapautusta maankäyttöoikeuksien siirtoon liittyvissä maksuissa ja huojennuksia arvonlisäverotuksessa. Keskushallinnon omistamien yhtiöiden hallinnoinnista vastaa SASAC ja sen hallussa on 101 konsernia, joilla on noin 50 000 yhtiötä. Hallituksen mukaan noin 3 200 yritystä joutuu muuttamaan yhtiömuotoaan. Paikallishallinnon yli 100 000 yritystä on jätetty määräyksen ulkopuolelle.

Toinen valtionyhtiöitä koskeva jo pidempään käynnissä ollut linjaus on ollut "kansallisten mestarien" luominen yhdistelemällä valtionyhtiöitä suuremmiksi ja voimakkaammiksi toimijoiksi. Kun vielä kymmenen vuotta sitten valtion omistamia konserneja oli noin 150, niitä on siis enää 101, ja SASAC suunnittelee määrän pienentämistä 80:een.

Yksityistämisestä saaduista varoista on apua valtion yrityksille jotka kamppailevat liiallisen velkaantuneisuuden kanssa. Lisäksi yksityistämisen toivotaan parantavan valtionyritysten hallintokulttuuria ja tehostavan niiden toimintaa. Valtio on kuitenkin tyypillisesti säilyttänyt enemmistöomistuksen ja on epäselvää, paljonko muille omistajille annetaan todellista valtaa yritysten asioihin. Monet asiantuntijat eivät ole kovin optimistisia. Ylipäätään valtion rooli taloudessa tuntuu olevan pikemminkin kasvussa kuin vähenemässä.


Näytä viikkokatsaus 2017/30 Näytä viikkokatsaus 2017/32