BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2017/31

Kiinan teräs- ja alumiinituotanto kasvoivat uuteen kuukausiennätykseensä kesäkuussa, ilmenee Kiinan tilastoviraston tuoreista luvuista. Koko ensimmäisen vuosipuoliskon teräs- (+5 %), kivihiili- (+5 %) ja alumiinituotanto (+9 %) olivat selvästi edellisvuoden alkupuoliskoa korkeammalla. Kiinan ylituotanto aiheuttaa jatkuvia kauppapoliittisia ongelmia ja hidastaa talouden rakenteen painopisteen siirtymistä kohti korkeamman tuottavuuden aloja. Lisäksi tuotantoa leikataan ilmansaasteongelmien lieventämiseksi.

Kapasiteetin alasajoa jarruttavat pelot yhteiskuntarauhan järkkymisestä, sillä tuotantoleikkaukset johtavat vuoden 2016 arvioiden mukaan 1,8 milj. työntekijän irtisanomiseen hiili- ja terästeollisuudessa. Viranomaisten mukaan viime vuonna irtisanottiin 726 000 henkeä. Tästä huolimatta tuotanto on kasvanut, sillä suuri määrä kapasiteettia on aikaisemmin seisonut käyttämättömänä. Tuotantoa ovat vetäneet paikallishallintojen tukema rakentaminen sekä teräksen ja hiilen hintojen nousu. Myös säännösten vastainen tuotanto on lisääntynyt hintojen noustessa.

Greenpeacen mukaan vuoden 2016 teräksen kapasiteetinleikkauksista vain 24 % (20 milj. tonnia) kohdistui käynnissä olleeseen kapasiteettiin, kun taas uudelleenkäynnistykset ja kokonaan uudet tuotantolaitokset lisäsivät käynnissä olevaa kapasiteettia 60 milj. tonnilla.


Näytä viikkokatsaus 2017/30 Näytä viikkokatsaus 2017/32