BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/27

​Manner-Kiinan pörssien alkuvuoden huima nousu näyttää kääntyneen laskuksi. Shanghaissa kurssit ovat laskeneet useana päivänä noin 5 prosentin päivätahtia. Shenzhenin pörssissä osakkeiden hinnat laskivat keskimäärin 6 % päivässä. Shanghaissa listatuista osakkeista yli kaksi kolmannesta menettivät viime perjantaina arvostaan 10 %, jota enempää osakkeiden hinnan ei anneta muuttua yhden päivän aikana.

Kesäkuun puolivälin huipusta Shanghaissa listattujen osakkeiden hinnat ovat laskeneet yli 20 % ja teknologiayrityksiin painottuvassa Shenzhenissä yli 25 %. Shanghaissa kurssit ovat noin neljänneksen ja Shenzhenissä lähes kolme neljännestä korkeammalla kuin vuoden alussa.

Kasvaneiden kurssiheilahtelujen taustalla on piensijoittajien ja lainarahalla sijoittavien määrän nopea kasvu sekä isot muutokset markkinatunnelmissa. Pörssikehitys on useiden näkemysten mukaan irrallaan Kiinan talouden kehityksestä. Vaikka valtaosa Manner-Kiinan pörsseihin sijoittavista on yksityissijoittajia, on kiinalaisista kotitalouksista kuitenkin vain noin 7 prosentilla osakemistuksia. Siten mahdollisen korjausliikkeen vaikutus kotitalouksien kulutukseen ei välttämättä ole erityisen suuri.

Osakemarkkinoiden kehitys Kiinassa
201527k1.png
Lähde: Macrobond


Näytä viikkokatsaus 2015/26 Näytä viikkokatsaus 2015/28